Új programja keretében a Microsoft egy digifotós segédprogramot kínál azoknak a Windows-használóknak, akik a cég weboldalán leellenőrzik, operációs rendszerük legális-e, s az eredetinek bizonyul.

A szoftveróriás az illegális szoftverhasználat visszaszorítása érdekében indította útjára korábban  Windows Genuine Advantage címet viselő programját. Ennek keretében a vállalat weboldalán elérhető eszköz segítségével leellenőrizhetik, hogy számítógépükön valóban a Windows legálisan licencelt példánya fut-e.

Mivel az online ellenőrzőeszköz használata önkéntes, a Microsoft ingyenes szoftver felajánlásával kívánja rávenni a Windows-használókat az ellenőrzésre. A társaság a 20 dollárért árusított Microsoft Plus Digital Media Edition szoftvercsomag részeként kínált Photo Story 3 alkalmazást teszi elérhetővé ingyenesen a legális szoftverpéldányok tulajdonosainak, ezek mellett pedig vásárlási kedvezményeket biztosít számukra. A program segítségével a PC-n lévő digitális képekből zenét vagy hangos kommentárt tartalmazó diashow-kat lehet létrehozni. Az ingyenes szoftver elérhetővé tételétől a szoftvercég azt várja, hogy a licencellenőrző-programban részt vevő felhasználók száma körülbelül tízszeresésre emelkedik majd. A cég honlapján lévő információk szerint a jövőben egyéb ingyenes segédprogramok is elérhetőek lesznek az ellenőrzésen sikeresen átesett felhasználók számára.