Négy pályázó az UMTS-tenderen

2004.11.02. 16:36

A három hazai mobilszolgáltató mellett, magyar leányvállalatain keresztül, a dán TDC távközlési vállalat is pályázatot nyújtott be a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatással (3G, UMTS) kapcsolatos tenderre.

Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke elmondta, a következő napokban megállapítják, hogy érvényesek-e a pályázatok, majd megkezdődnek a pályázókkal a tárgyalások. A hatóság december elején hatósági határozatban hirdet eredményt. A pályázók egy-egy frekvenciát, összesen négyet nyerhetnek el, amelyért még az idén első részletként 5,5-5,5 milliárd forintot kell fizetniük. A jelenlegi három mobilszolgáltató mellett a dán TDC magyar leányvállalatán, a HTCC-n keresztül, valamint a svéd TELE2 magyar érdekeltségén keresztül nyújtott be pályázatot a harmadik generációs mobilszolgáltatásra - közölte Pataki Dániel.

Az NHH elnöke elmondta: a pályázók számát komoly sikerként könyvelik el, mivel arra az egyre, amelyiket kifejezetten az újonnan megjelenő szolgáltatónak írtak ki, ketten is jelentkeztek. Az elnök úgy vélte, minden remény megvan arra, hogy 2006-ban Budapesten meginduljon a  harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatás, majd ezt követően  az ország más részein is elérhetővé váljon.

- Horvátországban és Romániában is írtak ki pályázatot harmadik generációs mobilszolgáltatásra, de egyik esetében sem jelentkeztek annyian, mint Magyarországon. Horvátországban például az újonnan belépni kívánó szereplő ajánlata érvénytelen volt, Romániában pedig a meglévőkön kívül nem is pályázott más cég - jegyezte meg Pataki.

Az NHH elnöke elmondta, hogy a meglévő szolgáltatóknak, a T-Mobile-nak, a Vodafone-nak és a Pannon GSM-nek felajánlott három frekvenciablokkot 15 évre lehet elnyerni. E három blokkból kettő esetében a társaságoknak kötelezettséget kell vállalniuk a szolgáltatás megkezdésére. A meglévő szolgáltatóknak kiírt három blokk közül egy esetében a most befizetendő 5,5 milliárd forinton túl a többi kötelezettségének árbevétel-arányosan is eleget tehet a nyertes cég, illetve szintén egy frekvenciablokk esetében opcionálisan további 1800 megahertzes frekvenciát is adnak a nyertesnek.

Az új szereplő számára kiírt egyetlen frekvenciablokk nem csak UMTS-szolgáltatásra jogosítja a nyertest. Az új szolgáltató, hasonlóan a már meglévő háromhoz, 900 és 1800 megahertzen is kiépítheti szolgáltatását. A sajtótájékoztatón Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kérdésekre válaszolva elmondta, hogy ahány sikeres pályázat lesz, annyiszor 5,5 milliárd forint folyik be december 15-ig a költségvetésbe. Az UMTS-tender anyagát 11 pályázó vásárolta meg. Az 5 benyújtott pályázó közül legfeljebb négy lehet sikeres, ám az is előfordulhat, hogy a hatóság ennél kevesebb nyertest hirdet majd ki határozatában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK