Az első interneten terjedő számítógépes féreg napra pontosan 16 évvel ezelőtt ütötte fel fejét a világhálón. A Morris nevű károkozót egy 23 éves egyetemista készítette, és Unixot futtató gépeket támadott.

A Morris nevű féreg 1988. november 2-án, éjfél körül kezdett terjedni a világhálón. Az első internetes férget a rangos Massachusetts Institute of Technology (MIT) egy 23 éves diákja készítette kísérleti célból. A 99 soros szoftverkódot tartalmazó károkozó Unix-alapú VAX és Sun számítógépeket fertőzött meg.

Mivel a Morris egy kutatási projekt részeként készült, nem tartalmazott kártékony töltetet, csupán önmagát terjesztette a hálózaton. Azonban a féreg kódjába egy hiba csúszott, így egy számítógépet nem csak egyszer, hanem számtalan alkalommal megfertőzött, így tevékenységével több ezer rendszert leterhelt, melyeket le kellett választani a hálózatról, hogy megállítsák a féreg terjedését.

A Morris féreg készítőjét szokatlan kísérletéért végül felfüggesztett szabadságvesztésre és közmunkára ítélték, valamint tízezer dolláros bírságot róttak ki rá. A károkozó megjelenésekor az internet egyébként még nem volt nyitott mindenki számára, ekkor csupán egyes katonai szervek és egyetemek kapcsolódtak rá.