Lehetséges, hogy a jelenlegi gyakorlattól eltérően a jövőben csak legális Windowsokra lehet majd biztonsági frissítéseket telepíteni - derül ki a Microsoft vezérigazgatójának egyik friss nyilatkozatából.

- Amikor látom, hogy bizonyos piacokon szoftvereink mekkora hányadát használják illegálisan, mindig elgondolkodom azon, hogy vajon továbbra is mindenféle korlátozás, ellenőrzés nélkül, mindenki számára elérhetővé kell-e tennünk a Windowshoz megjelenő biztonsági javításokat - nyilatkozta Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója a német Wirtschafts Woche című hetilapnak.

Ballmer szavai szerint egy augusztusban megjelentetett biztonsági szervizcsomaggal jelentősen feljavították a Windows operációs rendszert biztonsági szempontból, s ez hatalmas pénzügyi befektetést igényelt. Mivel egyes országokban, például Kínában és Malajziában a Microsoft-programok 95-98 százaléka illegális példány, a szoftvercég vezetése azt fontolgatja, hogy a jövőben csak a legális Windowsokhoz teszi elérhetővé a sorra megjelenő biztonsági javításokat. Jelenleg gyakorlatilag bármely kalóz-Windowsról elérhető a Windows Update webhely, amelyről korlátozások nélkül letölthetőek a szükséges patchek, bár a nagyobb javítócsomagokat - például az XP-hez kiadott Service Pack 2-t - már most is csak legális operációs rendszerekre lehet installálni.

Ballmer nyilatkozatában kifejtette, bár a cégnél még nem született döntés a szoftverfrissítések szigorúbb feltételekhez kötéséről, a jövőben mindenképp kezelniük kell az ezzel kapcsolatos problémákat.

A Microsoft az utóbbi időben többféle módszerrel is megpróbálja szoftvereinek vásárlására ösztönözni a számítógép-használókat: nemrégiben ingyenes szoftvert tett elérhetővé weboldalán azon felhasználóknak, akik a weben keresztül leellenőriztetik operációs rendszerük eredetiségét. Nyár végén pedig a cég bejelentette, egyes fejlődő országokban a Windows lebutított képességű, ám az eredeti ár töredékéért kínált verzióját dobja piacra.