Jövőre 20 milliárd forint jut informatikára

2004.11.09. 13:50

A 2005-ös költségvetésben 20-22 milliárd forint jut informatikai programokra, ebből kiépítik a Közhálót, vagyis szélessávú internet-kapcsolatot biztosítanak a közintézményeknek, további 4 ezer eMagyarország pontot hoznak létre, felépítik a Jövő Házát, illetve létrehozzák a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot.

Az informatikai tárca összköltségvetése mintegy 40 milliárd forint, ebből 20-22 milliárd jut a programokra, 15 milliárd forint a saját bevétellel működő Nemzeti Hírközlési Hatóságra, illetve a minisztérium fenntartására - mondta Kovács Kálmán kérdésre válaszolva a soron kívüli kormányszóvivői tájékoztatón. A miniszter úgy fogalmazott: "az információszabadság megteremtheti, elősegítheti az igazságos Magyarország létrehozását, az információszabadság lehet az az erő, amely a XXI. században a magyar modernizációnak a hajtóereje lehet".

A miniszter tájékoztatása szerint 2006-ra kiépítik a Közhálót, amelyre a költségvetés 2005-ös tervezetében 7,6 milliárd forintot áll rendelkezésre. Az első fázisban, 2005-ben 2 530 település 7 300 intézményét, általános iskolákat, középiskolákat és önkormányzatokat látnak el szélessávú internet-kapcsolattal, a második fázisban pedig további 3 200 intézmény, orvosi rendelők, kórházak, kulturális intézetek és közkönyvtárak jutnak internet-kapcsolathoz - tette hozzá. Kovács Kálmán elmondta, 1,2 milliárd forintból tovább fejlesztik az eMagyarország Programot, s ennek keretében - a már meglévő több mint 2 ezer mellé - további 4 ezer eMagyarország pontot hoznak létre.

A miniszter hangsúlyozta, hogy fejleszteni kell a közösségi internet-hozzáférést, mert Magyarországon a területiség tekintetében jelentős aránytalanság tapasztalható az internet-hozzáféréseknél a főváros javára. Ebből a szempontból kettészakadt az ország, 4 millió emberből kerül ki az internet-használók 85 százaléka és 6 millióból a 15 százaléka - fűzte hozzá. A tárca szándéka szerint 2006-ra megtízszereződik a közösségi internet-hozzáférések száma. "A Millenárison felépítjük a Jövő Házát, a XXI. század innovációs, kulturális és oktatási központját. Létrehozzuk a Nemzeti Digitális Adattárat és a Nemzeti Audiovizuális Archívumot" - közölte Kovács Kálmán. Hozzátette: ezekre a programokra összesen 2,2 milliárd forint jut, ugyanakkor a Millenáris Park A épületének értékesítéséből további bevételre számítanak.

Ismertetése szerint a Jövő Háza a XXI. századi technológiát és kultúrát mutatja majd be interaktív játszóházzal, a Nemzeti Digitális Adattárban pedig hozzáférhető lesz az egész Kárpát-medence kulturális tudásanyaga. Az informatikai miniszter szerint céljuk, hogy 2006-ra megnégyszereződjön az internetezők száma, minden negyedik magyar háztartásban legyen internet-kapcsolat, amit az is elősegít majd, hogy a tárca számításai szerint addigra 15 százalékkal, 5-6 ezer forintra csökkennek a széles sávú internet-szolgáltatás havi díjai.

Kovács Kálmán kitért arra is, hogy a költségvetésben 400 millió forint jut az elektronikus szolgáltatások, így az eTár és az eAláírás Programok fejlesztésére. Hozzátette: az információs technológiai piac ösztönzésére 450 millió forintot fordítanak. "Célunk, hogy a tudásgazdagság a tudásgazdaság részévé váljon" - mondta a miniszter, hozzátéve, Magyarország a volt szocialista országokkal összevetve az élenjár az IT-szektor szempontjából. Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: a minisztérium nem tartja a versenyszabályokkal összegyeztethetőnek azt a hűségnyilatkozatot, amelyet többek között a mobilszolgáltatók kérnek, ezért a tárca tervezi annak tiltását is.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK