Pályázat határon túli informatikai fejlesztésre

2004.11.12. 10:37

A határon túli magyarlakta régiók informatikai fejlesztése érdekében 228 millió forintos pályázatot ír ki a közeljövőben a Puskás Tivadar Közalapítvány az Informatikai és  Hírközlési Minisztériummal együttműködve.

A pályázatot idén novemberben írja ki az alapítvány, a keretösszeg bruttó 228 millió forint, amelyet vissza nem térítendő támogatásként osztanak el a pályázaton nyertes határon túli szervezetek között - mondta Kőhalmi Zsolt az MTA tájékoztató ülésén, amelyet a határon túli magyar tudományosság képviselőinek tartottak. Hozzátette, hogy pályázni közösségi internethasználati helyek létrehozására és korszerűsítésére, tartalomfejlesztésre, informatikai képzésre, valamint a Nemzeti Digitális Adattárhoz kapcsolódó adatbázisok létrehozására lehet.

 Kovács Kálmán informatikai miniszter elmondta, jelenleg is folyamatban van az erdélyi Hargita megyében a magyarországihoz hasonló közhálóprogram megvalósítása. A tárca tervei szerint jövő év végéig legalább száz helyen létesítenek a Kárpát-medencében közösségi internet-használati helyet, vagyis eMagyarország-pontot. Bálint Pataki József, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke emlékeztetett arra, hogy 2003-ban a hivatal  az informatikai minisztérium közreműködésével már 200 millió forint értékben írt ki pályázatot, s ennek köszönhetően jöhetett létre 129 teleház a Kárpát-medencében. Vizi E. Szilveszter, az ülésnek helyet adó MTA elnöke arról beszélt. hogy a kárpát-medencei felsőoktatás és tudomány támogatása tekintetében Magyarországnak kötelességei vannak, és az információs forradalom lehetőséget ad ennek megvalósítására.

KAPCSOLÓDÓ CIKK