A második 4/3-os Olympus

2004.11.19. 17:02

Az Olympus nemrégiben megalkotott saját, négyharmados szabványának megfelelő digitális fényképezőt készített E-300 néven, mely tükörreflexes felépítése révén a legfelsőbb kategóriába tartozik.

Forrás: [origo]Két évvel ezelőtt új, teljesen nyitott szabvány jelent meg a digitális fotótechnikában, mely négyharmados rendszer néven (FTS=Four Thirds System) vált ismertté. A 4/3 collos CCD-re, egy tükörreflexes vázra és hozzá tartozó objektívparkra épülő szabvány minden elemét kifejezetten a digitális fotózás céljai és követelményei szerint tervezték, melynek egyik legfőbb célja a különböző gyártók termékei közti kompatibilitás növelése.

Forrás: [origo]A most bejelentett E-300 a szabvány kritériumainak megfelelő második ilyen fényképező. A gép felépítése a hagyományos, pentaprizmát alkalmazó tükörreflexes gépekétől abban tér el, hogy az általa használt tükör- és prizmarendszer (Porro, olasz optikus után porro-prizma) az objektívon keresztül beérkező fényt oldalra vetítve juttatja el a 95%-os képet adó keresőbe. Ezzel a megoldással jelentős méretcsökkenésen esett át elődjéhez, az E-1-hez képest.

Bár bizonyos képességeiben az E-300 elmarad korábbi testvérétől, a beépített négyharmados, Kodak gyártmányú, FullFrame Transfer képérzékelő pixelszáma 5-ről 8 megapixelre nőtt, melynek pormentességéről különleges eljárás gondoskodik: egy ultrahangos tisztítómechanizmus (Ultrasonic Wave Filter), ami nagyfrekvenciás rezgésekkel lesöpri az érzékelőre telepedett porszemcséket. Az E-1-ről hiányzó, beépített vaku itt helyet kapott a gépház tetején. A legfontosabb beállításokról tájékoztató, külső LCD eltűnt, helyette ezek az adatok a 134 ezer pixeles, 1,8 collos hátsó képernyőn ellenőrizhetők gombnyomásra.

Forrás: [origo]

TruePic TURBO processzor gondoskodik az elkészült képek gyors feldolgozásáról, kezeléséről, melyek Compact Flash I, II típusú memóriakártyára, illetve Microdrive-ra menthetők. Képsorozat 2,5 kép/másodperc sebességgel készíthető, tömörítetlen képformátumban legfeljebb 3 képig. Az E-300 minden funkciójában biztosítja a manuális vezérlés lehetőségét, és sok automata programmóddal is rendelkezik.

Természetesen az E-300 csak a 4/3-os rendszerhez gyártott objektívekkel használható. Az adatátvitelre hagyományos USB 1.1 csatlakozó felület szolgál.