Karácsony az orosz közösségi weboldalon

2004.11.19. 10:44

Dirty.ru (mocskos.ru) és anonim télapók: e sajátos párosítás a látszat ellenére nem más, mint egy érdekes kezdeményezés, mely során az internetezők egymást lephetik meg karácsonyi ajándékkal.

A dirty.ru oldal arra szolgál, hogy a felhasználók megoszthassák egymással, milyen érdekes oldalakat, szolgáltatásokat találtak a világhálón, közöljék azok elérhetőségét, majd pedig megvitassák egymás közt a valaki által ajánlott lapokon tapasztaltakat, tehát egy linkajánló és egy fórum ötvözete. Most azonban a honlap gazdáinak egy sajátos kezdeményezéséről kell szót ejteni: az Anonim Télapók Klubjáról. Az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevelének híradása szerint a klub lényege: otthon talált kacatokból vagy boltban vásárolt ajándékokból meg kell (meg lehet) ajándékozni egy ismeretlen felhasználót. A játékban való részvételhez regisztráció szükséges, és meg kell adni a postai címet. Ez az akció első szakasza, amely november 10. és december 1. között zajlik. December 1-jén a bejelentkezett játékosok közt megrendezik az iskolai, vállalati, karácsonyokról jól ismert "húzást", amely ezúttal abból áll majd, hogy számítógép segítségével mindenkinek véletlenszerűen kisorsolnak egy nevet és egy címet, ahová az ajándékot kell küldenie.

A kisorsolt - a játékos számára ismeretlen - ember címére kell tehát egy tetszőleges ajándékot küldeni, majd várni egy másik, szintén ismeretlen ember által küldött meglepetésre. Értékhatárt nem szabtak meg az ötlet kiagyalói, arra azonban utaltak, hogy a résztvevők ne ócskaságot küldjenek, gondoljanak arra, hogy ők is kapnak ajándékot, és "hátha azt is hasonlóan fukar ember küldi".