Karácsonyi feketelistán a legveszélyesebb játékok

2004.11.25. 14:28

Az ICCR - több civil szervezet képviselőiből álló független csoport - közzétette azoknak a játékoknak a listáját, melyeket leginkább veszélyesnek tartanak az érzékeny lelkületű, valamint túlságosan fiatal játékosok számára. A listán olyan játékokkal találkozhatunk, mint a Postal, a Manhunt vagy a GTA: San Andreas.
Kifejezetten karácsony előtti ellenkampányuk hatékonysága vélhetően elenyésző.

Örökzöld témának számít, hogy melyik játékra aggassuk a túlságosan erőszakos, brutális, a gyermekek fejlődését rossz irányba terelő jelzőt. Akadnak játékok, melyek egyértelműen a támadások középpontjába kerülnek a tartalmuk miatt, és az utóbbi évek erőszakos bűneseteit figyelembe véve nem is alaptalanul. Az ilyen "negatív" játékokat próbálta meg összegyűjteni az a szervezet, melybe több amerikai civil szervezet képviselői kerültek be. A reprezentált szervezetek közt ott találjuk többek közt a National Council of Women's Organizations, a Mothers Against Violence in America, vagy a Center for Advancement of Public Policy képviselőjét, valamint Eric Gioiát, a New York város tanácsát reprezentáló jogászt.

Az újonnan létrejött koalíció feladata, hogy segítséget nyújtson a vásárlóknak, valamint a kereskedőknek, hogy olyan játékokat vegyenek, illetve adjanak el, melyek nem jelentenek veszélyt senki számára. A túl erőszakos játékokat felsorakoztató listán, melyet a koalíció bocsátott ki, megtaláljuk a Half-Life második részét, a Manhuntot, a Hitman játékokat és természetesen a legújabb GTA programot, a San Andreast is. A feketelista természeteses nem tiltja ezen játékok forgalmazását, sőt lehet, hogy csak újabb reklámot generál ezen programoknak.

Lássuk a listát!

1. Doom 3
2. Grand Theft Auto: "San Andreas"
3. Gunslinger Girls 2
4. Half Life 2
5. Halo 2
6. Hitman: Blood Money
7. Manhunt
8. Mortal Combat
9. Postal 2
10. Shadow Heart

A feketelista tehát tartalmazza a jelenleg best sellerként jegyzett programok legjavát. Valóban nem ajánlatos gyerekeket ezek elé ültetni. Vicces viszont az a lista, amelyen az ajánlott programok találhatók.

1. Antigrav
2. EyeToy:Antigrav
3. Jak 3
4. Karaoke Revolution Vol. 3
5. Madden NFL 2005
6. Mario Power Tennis
7. Prince of Persia
8. RollerCoaster Tycoon 3
9. SimCity 4

Láthatóan, a lista készítői nem voltak képesek 10 olyan programot találni, amely megfelelt volna az ízlésüknek... Lehet, hogy a Zoo Tycoonban hangosabban ordított az oroszlán a megadott határértéknél... Esetleg hogy a lista készítői sosem játszottak egyetlen PC-s játékkal sem.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK