Legálisra cserélhetők a hamis Windowsok

2004.11.25. 11:20

Az Egyesült Királyságban szerdán beindított pilot-projektje keretében a szoftveróriás eredeti  Windowsra cseréli operációs rendszere azon kalózkópiáit, amelyeket új számítógéppel együtt legálisként vásároltak jóhiszemű felhasználók.

A program célja elsősorban a  Windows XP operációs rendszer jó minőségű hamisítványainak visszaszorítása - számolt be a PC World informatikai magazin online kiadása. A lapnak a szoftveróriás egyik brit vezetője úgy nyilatkozott, az elmúlt évek során nem csak a kalózkópiák aránya emelkedett, hanem az illegális másolatokat tartalmazó lemezek és azok csomagolása is egyre tökéletesebbé vált.

A Microsoft pilot-projektje keretében azok szigetországban élő felhasználók, akik nem biztosak abban, hogy a számítógépükkel együtt vásárolt Windows XP eredeti, elküldhetik azt a szoftvercégnek, további elemzésre. Amennyiben a társaság szakértői a kópiát hamisítványnak találják, megfelelő licencfeltételek elfogadása esetén a Microsoft ingyenesen legális példányra cseréli az operációs rendszert. A szoftvercsere-programot jelenleg csak azok a brit állampolgárok vehetik igénybe, akik november elseje előtt előre telepített Windows XP-vel vásárolták PC-iket, a "gyanús" operációs rendszerek telepítőcsomagját pedig december 31-ig juttathatják el a Microsoftnak. A társaság közlése szerint a nem eredeti Windowsokat beküldő felhasználók ellen nem indítanak semmilyen jogi eljárást, ugyanakkor erőteljesen fel kívánnak lépni a számítógépeiket  nem eredeti operációs rendszerrel értékesítő cégekkel szemben.

A Microsoft egy hónappal ezelőtt egy másik, interneten keresztül igénybe vehető szolgáltatást is indított az illegális Windowsok kiszűrése céljából. A vállalat a honlapján egy szoftverek eredetiségét ellenőrző eszközt tett elérhetővé. Ezzel a felhasználók pár gombnyomással leellenőrizhetik, Windowsuk legális-e, s amennyiben a szoftver eredetinek bizonyul, az ellenőrzést végrehajtó felhasznáók egy ingyenes multimédiás segédprogramot tölthetnek le.

KAPCSOLÓDÓ CIKK