165 ezer hívást bonyolított le a telefonkalóz

2004.11.26. 10:44

Egy év alatt 165 ezer kalózhívást bonyolított le egy 24 éves vak iraki autista a TDC dán telefontársaság terhére, és ezzel egyrészt alighanem világrekordot állított fel, másrészt viszont börtönbe került.

A hét közepén letartóztatott férfi a koppenhágai ügyészség feljelentése szerint 2003. november 20-tól 2004. november 22-ig garázdálkodott a TDC hálózatának különböző vonalas készülékei és mobiltelefonjai terhére: naponta órákon át telefonált Dániából Észak-Irakba, ahonnan származik. A csak a fény és a sötétség megkülönböztetésére képes csökkent látású, rokkantnyugdíjas férfi kalózhívásaival telefonközpontokat, segélyszámokat bénított meg, komoly zavart okozva a DSB dán vasúti társaságnál és a tengeri mentőszolgálatnál. A TDC egyik szakértője több mint ezer órán át foglalkozott az iraki férfi telefonhívásainak elemzésével, amíg nyomra jutott, és sikerült lefülelnie a kalózrekordert. A vizsgálóbíró 27 napra előzetes letartóztatásba helyezte az elkövetőt, akinek ezt az időt egy koppenhágai börtön pszichiátriai osztályán kell letöltenie.

A tettes letartóztatása után elmondta, hogy nagyon elkeseredett, amikor a TDC 2003 márciusában elvágta telefonvonalát. Ekkor majdnem öngyilkos lett, két hónapra bevonult egy kórházi pszichiátriára, majd unalmában telefonálni kezdett. Arra volt kíváncsi, hogy sikerül-e megkerülnie hívásaival a telefonközpontokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK