Négy nagy hollywoodi filmstúdió bejelentette, hogy a HD-DVD  formátumot támogatja majd, így következő generációs DVD-filmjeik ilyen típusú optikai lemezen kerülnek majd forgalomba.

A Paramount Pictures, a Universal Pictures, a New Line Cinema és a Warner Brothers a héten jelentette be, hogy a következő generációs DVD-technológiák közül a japán Toshiba és NEC cégek által kifejlesztett HD-DVD (High-Definition DVD) szabványt támogatják majd. A kétrétegű HD-DVD-ROM lemezek 30 gigabájt tárkapacitással rendelkeznek, s nyolc órányi, nagyfelbontású vidoanyagot tudnak majd tárolni. Mivel ezek a lemezek a jelenlegi DVD-kkel azonos fizikai lemezstruktúrával rendelkeznek,  így az ezeket előállító vállalatok meglévő infrastruktúrájukat használhatják HD-DVD-lemezek gyártásához.

Fejlesztőinek érvelése szerint a HD-DVD visszafele jobban kompatibilis a jelenlegi DVD-technológiával, mint a Sony rivális Blu-ray formátuma. Ez utóbbi formátum mögött jelenleg többek között a Dell, a Philips, a Samsung illetve a  Twentieth Century Fox filmstúdió sorakozott fel, valamint a Playstation konzolok harmadik generációs változata is ezt támogatja majd. Bár a Blu-ray lemezek több, 25-50 gigabájt adatot tudnak majd tárolni a HD-DVD-knél, előállításukhoz vadonatúj gyártósorokra lesz szükség, így támogatásuk nagyobb befektetést igényel. A gyártók közlése szerint az első Blu-ray-lemezeket kezelő lejátszók 2005-ben kerülhetnek piacra, míg a HD-DVD-t támogató eszközök boltokba kerülése a jövő év vége, 2006 eleje tájékán várható.