Minimobilok szemtől szemben

2004.12.03. 11:13

Idén ősszel a Samsung és a Siemens is előrukkolt egy-egy gömbölyded formájú minimobillal. A Samsung E800-as és a Siemens SL65-ös mobilját első ránézésre még megkülönböztetni is nehéz, ezért megvizsgáltuk, melyik típus miben jeleskedik leginkább.

Még ha nem is kizárólag nőknek szánt telefon, aranyos kinézetével a Samsung SGH-E800-as német riválisához hasonlóan valószínűleg a mobiljaik külcsínére sokat adó hölgyek körében lesz népszerű. A mobil tesztelésre kapott példánya fehér és ezüst színekben pompázott, tömege pedig könnyűnek mondható, mindössze 86 gramm. Bár a készülék burka teljes egészében műanyagból készült, ez egyáltalán nem kelt igénytelen hatást. A rendkívül kompakt - 87 x 44 x 23,5 mm-es - méret eléréséhez a Samsung dizájnerei a mobil billentyűit a készülékház belsejébe rejtették, a gombokhoz a kijelzőt is tartalmazó fedlap elcsúsztatása után férhet hozzá a felhasználó.

Forrás: [origo]Külcsín

A mobil menüjében történő böngészéshez a billentyűzetet nem is feltétlenül kell kihúznunk a készülékházból, a fedlapon ugyanis mind a menüben való mozgást biztosító nyílgombok, mind pedig a hívásfogadó és megszakító gombok megtalálhatók. A számbillentyűket a készülék méreteiből adódóan viszonylag kis helyre zsúfolták össze, de szerencsére nem kerültek egymáshoz túlságosan közel, ami nehezítené például az sms-ek bepötyögését. Az E800-as bal oldalán egy hangerő-szabályzó billentyű, jobbján pedig egy cselesen billentyűnek álcázott headset-csatlakozó, valamint a fényképezőt aktiváló gomb és egy infravörös port kapott helyet. Az integrált digitális kamerát egyébként a fedlap alján, a kijelzővel átellenes oldalon helyezték el, s önarcképek készítését egyszerűsítő "tükörrel" és a sötétben való fotózást segítő ledes fényforrással is felszerelték.

Forrás: [origo]A Samsung E800-as átlagos méretű, színes kijelzővel rendelkezik, amely 65 ezer színárnyalatot képes megjeleníteni 128x160 pixeles felbontás mellett. A TFT képminősége jónak mondható, bár a gyártó más mobiljaiban már talákoztunk ennél még szebb képű megjelenítővel is. A telefon menüjébe a kijelző alatt lévő, bal oldali menügombbal léphetünk be, ezzel tudunk az egyes menüpontokba is belelépni, noha kézenfekvőbb és használhatóbb megoldás lett volna, ha a billentyűt a navigációs gombok közepén helyezik el, ahol viszont a wapböngészőt behívó i billentyű található.

Menürendszer és funkciók

Az E800-as menüje többé-kevésbé megegyezik a korábbi Samsung mobilokéval: átállíthatjuk a menü színeit, s a nyitóoldalon háttérképet is elhelyezhetünk, amely akár egy animáció is lehet. A menürendszer kialakítása nagyjából logikus, bár egynémely pontján "zsákutcába" botlottunk, azaz nem tudtunk visszalépni az adott menüpontból, csak a teljes menüből történő kilépéssel. A készülékre Java alkalmazásokat lehet letölteni és telepíteni, ezen kívül naptár, ébresztőóra, játékok, számológép, valutakonverter, teendőlista, időzítő, stopper, valamint WAP 2.0-kompatibilis böngésző áll a felhasználó rendelkezésére, s beépített kihangosító segíti a használatot. Sajnos az E800 nem támogatja a Bluetooth adatátvitelt, cserében viszont legalább infravörös porttal felszerelték. Mivel elsősorban hölgyeknek szánt készülékről van szó, érdemes megemlíteni, hogy az új Samsung MIDI-csengőhangjai meglehetősen szépen szólnak.

Forrás: [origo]Ugyan megapixeles fotók az E800-assal nem rögzíthetők, kategóriájához képest jó minőségű, legfeljebb 640 x 480 pixel felbontású fotókat készíthetünk, amelyből jópár elfér a mobil 20 megabájtos memóriájában. A fényképezés során digitális zoomot, és expozíció-korrekciót is használhatunk, s lehetőség van egy tucatnyi grafikus keretet is használni a komponáláshoz. Emellett néhány fajta effektus (fekete-fehér, szépia, domborítás, tükrözés) is rendelkezésre áll, valamint sorozatfényképezés és önkioldó is megtalálható a funkciók között. Említésre méltó pozitívum, hogy a kamera lencséje  összecsukott állapotban a készülékház belsejében helyezkedik el, ami megóvja a karcolásoktól.

A Samsung E800-ast 800 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátorral szállítják, erről tapasztalataink szerint körülbelül 4 napos rendelkezésre állást tud biztosítani átlagos használat mellett, ami normálisnak mondható.

Előző
  • 1
  • 2
Következő