Az internethasználók magánszférához való jogáért síkra szálló amerikai Electronic Privacy Information Center (EPIC) szerint a CIA egy olyan kutatási programot támogatott titokban, amely a terroristák kiszűrése érdekében az internetes csevegőszobák megfigyelésére irányul.

A New York állambeli Troyban található Rensselaer Műszaki Egyetem két számítástechnika-professzora által végzett kutatás egy olyan rendszer kialakítását célozza meg, amely a hírszerző szerveknek nyújtana segítséget azáltal, hogy emberi beavatkozás nélkül térképezné fel a rejtett közösségeket és naplózná a kommunikációs mintázatokat - adta hírül az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Infinit hírlevele. Noha a terrorizmus elleni küzdelemben felhasznált megfigyelőeszközök fejlesztésére látszólag a Nemzeti Tudományos Alapítványtól érkezett a támogatás, a kutatási ösztöndíj elnyerőinek kiválasztásában a központi hírszerző ügynökség is részt vett. A csevegőszobák látogatóinak automatikus lehallgatásáról ugyan a nyilvánosság is értesülhetett, a hírszerző szerv közreműködését azonban titokban tartották.

Marc Rotenberg, az EPIC igazgatója aggasztónak nevezte a CIA titkos részvételét. - A hírszerzés beleszólt az Egyesült Államokban zajló tudományos kutatás prioritásainak meghatározásába. Vigyáznunk kell arra, nehogy a Nemzeti Tudományos Alapítvány Nemzeti Kémkedési Alapítvánnyá változzon - fogalmazott Rotenberg a News.com-nak adott nyilatkozatában. A szintén megszólaltatott Al Teich, a tudományos kutatások előmozdítását ösztönző American Association for the Advancement of Science igazgatója ugyanakkor alapjában véve nem emel kifogást az ellen, hogy a CIA terrorizmusellenes kutatásokat támogasson: - Nem értek ugyan a csevegőszobák megfigyeléséhez, a terrorizmus elhárításával összefüggő kutatások azonban feltétlenül jogszerűek. Az viszont, ha a CIA titokban egyetemi kutatásokat támogat, már egészen más kérdés - nyilatkozta.

ITTK Infinit