Két frekvenciablokk kelt el a 3G tenderen

2004.12.08. 10:12

Eddig két frekvenciablokk kelt el a hazai harmadik generációs (UMTS, 3G) mobiltenderen: az egyiket a T-Mobile, a másikat pedig a Pannon GSM vásárolta meg  összesen nettó 36 milliárd forintért.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az augusztus 31-én meghirdetett UMTS (3. generációs) mobiltelefon szolgáltatási pályázaton meghirdetett négy frekvenciablokk közül háromban december 7-én lezárta az eljárást, jelentette be szerdán Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke.

A hatóság határozata szerint az "A" blokk pályázatán a T-Mobile Magyarország Rt. tette a legjobb ajánlatot, a "C" blokk pályázatán pedig a Pannon GSM Távközlési Rt. Az úgynevezett "B" blokk esetében a hatóság még nem hozott határozatot, az új belépőknek fenntartott "D" blokk pályázatát pedig eredménytelennek nyilvánította, miután a jelentkezők nem tudtak megfelelő bankgaranciát bemutatni. A meglévő három GSM-szolgáltatónak kiírt, harmadik, "B" blokkról még folynak a tárgyalások a Vodafone Magyarországgal, és várhatóan a jövő héten lezárulnak a megbeszélések, a másik két blokkhoz hasonló eredménnyel - közölte az NHH.

A 15 évre szóló frekvencia használati jogosultságért a Pannon GSM 19 milliárd forint, a T-Mobile Magyarország pedig 17 milliárd forint nettó összeget fizet. A Pannon GSM az UMTS-jogosultság mellett egy kiegészítő DCS (1800 MHz-es) frekvenciacsomaghoz is hozzájut. Az összeg első tételét, egyenként 5,5 milliárd forintot még az idei évben befizetik a cégek, a fennmaradó összeget pedig 3 részletben, 3 évben belül kell teljesíteniük. A pályázat nyomán 2006-ban elindulhat Magyarországon a harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás, bár a T-Mobile Budapest belvárosában már a jövő évben beindítaná a 3G szolgáltatást,  amely a hangminőség javulása mellett a jelenleginél nagyságrenddel gyorsabb, ADSL-kapcsolattal azonos sebességű internetezést tesz lehetővé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK