A Disney szerdán bejelentette, hogy a következő generációs DVD-technológiák közül a Sony cég Blu-ray formátumát már biztonsan támogatni fogja. Mivel a cég nem kizárólagos megállapodást kötött a japán gyártóval, a jövőben egyéb formátumú optikai lemezeken is piacra dobhatja filmjeit.

A  Disney tájékoztatása szerint otthoni videofilmes részlevégel, a Buena Vista Home Entertainmenttel együtt a következő generációs DVD-videoformátumok közül támogatni fogja a Sony Blu-ray elnevezésű technológiáját. Mivel a cég nem kizárólagos szerződést kötött a formátum alkalmazásáról, a jövőben egyéb technológiát használó lemezekem is árusíthatja majd filmjeit.

A jelenlegi, 4,7 gigabájt adat - illetve kétrétegű lemezek esetén ennek dupláját - tárolni képes DVD-kkel szemben az új kéklézeres Blu-ray lemezek 25 és 50 gigabájt kapacitású (kétrétegű) változatban lesznek elérhetők. Egy egyrétegű Blu-ray lemezen több mint 2 órányi nagyfelbontású (HDTV) videoanyag rögzíthető, hagyományos tévé-felbontás esetén pedig akár 13 órányi mozgóképet lehet rögzíteni majd rá. A Disney bejelentése szerint amint elérhetők lesznek a technológiát támogató eszközök, rögtön megkezdi filmjei árusítását Blu-ray lemezeken - ez szakértők szerint egyébként 2005 vége, 2006 eleje tájékán várható. A Blu-ray-t a Disney-n kívül többek közt a Studio MGM és a Sony Pictures, és a Twentieth Century Fox filmstúdiók is támogatják.

Egy rivális formátum, a japán Toshiba és NEC cégek által fejlesztett HD-DVD mellett tette le voksát ugyanakkor a Paramount Pictures, a Universal Pictures, a New Line Cinema és a Warner Brothers. Bár a HD-DVD-lemezek kétrétegű példányai csupán 30 gigabájt adat raktározására képesek, a jelenlegi DVD-kkel azonos fizikai lemezstruktúrával rendelkeznek,  így az ezeket előállító vállalatok meglévő gyártósoraikat használhatják majd HD-DVD-lemezek előállításához.