A Föld lakosságának negyede mobilozik

2004.12.09. 12:46

Az idei év közepére az ENSZ számításai szerint mintegy 1,5 milliárdra nőtt a világon a mobilhasználók száma, ez hozzávetőleg negyede a Föld jelenlegi összlakosságának.

Az adat egyben azt is jelenti, hogy 2000 óta megduplázódott a világon a mobiltelefont használók száma. Az ENSZ égisze alatt tevékenykedő Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) csütörtökön megjelent felmérése megállapítja: a mobil-előfizetők számának növekedése túlszárnyalta a vezetékes telefonkapcsolat előfizetői számának növekedési ütemét és az internethasználat terjedésének ütemét is. A vezetékestelefon-előfizetők száma a 2000-es 1 milliárdról az idei év közepéig 1,85 milliárdra nőtt.

A mobilhasználók számának ugrásszerű növekedése elsősorban három nagy népességű országnak, Kínának, Indiának és Oroszországnak köszönhető. Az idei év közepére a fejlődő országokban a mobil-előfizetők száma túlszárnyalta a fejlett államokét: a világ mobil-előfizetőinek 56 százalékát már ők adták, és 2000 óta a piacbővülés 79 százalékáért is a fejlődő országok felelősek. Júliusig Kínában 310 millió, Indiában 44,5 millió, Oroszországban - szeptemberig - 60 millió volt a mobil-előfizetők száma.

Tavaly a mobilüzlet - bevételeit tekintve - világszerte 414 milliárd dollárt hozott - ez tízszeres növekedés 1993 óta - miközben a teljes távközlési ágazat az időszakban 1,1 milliárd dollárra bővült. Az idei év végéig ágazati szakértők úgy számítják, hogy a mobilhálózatokból származó bevételek először lépik túl a vezetékes távközlés bevételeit. Az ITU adatai szerint az internethasználók száma az idei év közepére közel 700 millióra nőtt a 2000. évi 400 millióról. Ezzel lassulni látszik a kilencvenes évek második felének gyors növekedése, de az ITU úgy véli, hogy az internet-előfizetők számát erősen emelheti, ha a nagysebességű hozzáférés, a mobiltelefonos internetezés vagy a hordozható komputerek szélesebb körben válnak hozzáférhetővé a fejlődő országokban is, ahol a vezetékes telefonvonalak kisebb sűrűségűek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK