Európa legerősebb szupergépét építik

2004.12.14. 14:11

Európai kutatóintézetek a kontinensen különböző pontján működő szuperszámítógépek internetes összekötésével a világ negyedik legnagyobb teljesítményű komputerének létrehozását tervezi.

A négy kisebb szuperszámítógép nagysebességű hálózati kapcsolaton keresztül, speciális szoftverek alkalmazásával megvalósított világhálón keresztüli összekötésével egy olyan nagyteljesítményű szupergépet hozhatnak létre, amelynek megépítési költsége nagyságrendekkel nagyobb lenne.

A virtuálisan egyetlen komputerként működő grid-rendszer  várhatóan 2005 tavaszán kezdheti majd meg működését. Segítségével az intézetekben dolgozó kutatók olyan összetett számításokat is végrehajthatnak, amelyet a kisebb teljesítményű szupergépeken egyébként nem tehettek meg. A nagy számítási teljesítményű szuperszámítógép jelentős lökést adhat az európai tudományos életnek  - nyilatkozta Victor Allesandrini, a projektben résztvevő francia IDRIS intézet egyik vezetője. A szuperszámítógép-grid létrehozásában francia, német, olasz kutatóintézetek és egyetemek vesznek majd részt, jövő nyáron pedig brit és finn intézmények csatlakoznak majd a projekthez. 

A világ jelenlegi legerősebb számítógép-konfigurációja Japánban működik, s a NEC cég építette. Az Earth Simulator nevű rendszer összesen 5120 processzort és 10 terabájt, azaz 10 ezer gigabájt memóriát tartalmaz. Számítási teljesítménye 40 teraflop. A gép jelenleg is vezeti a Top500 Supercomputer listát. A gépet többek közt klimatikus változások modellezésére és szeizmológiai kutatásokra használják.

KAPCSOLÓDÓ CIKK