Negyedmillió PC kelhet el itthon az idén

2005.01.03. 16:39

Szakértői becslések szerint 2005-ben összesen 200-250 ezer új PC talál gazdára a magyar piacon, az otthoni internetezők száma pedig meghaladja majd a lakosság 20 százalékát. Az idén tovább gyorsulhat a netezők sávszélessége, s egyre nagyobb szerephez jutnak majd a vezeték nélküli elérési formák is.

Az MTI-nek nyilatkozó szakértők hangsúlyozták, nagyon kevés pontos adat áll rendelkezésre a magyar piacról, ezért nem könnyű arra vonatkozólag bármilyen előrejelzést adni. Molnár Imre, a HP Magyarország vezérigazgató-helyettese szerint 2005-ben több tényező is hat a PC-eladásokra: az internet és a számítógépek iránti kereslet kölcsönösen erősítik egymást, másrészt az uniós támogatásokkal összefüggésben a már elfogadott, de még ki nem fizetett informatikai és vállalkozásfejlesztési programok is jótékonyan hatnak az eladásokra.

Molnár úgy véli, keresletnövekedéssel jár az is, hogy a 2000. év, vagyis az Y2K-probléma kapcsán végrehajtott PC-frissítések fölött már gyakorlatilag eljárt az idő, s ezért várhatóan a vállalatok is újabb számítógépeket vesznek majd. Deme Csaba, az Albacomp vezérigazgató-helyettese arra számít, hogy mintegy 250 ezer új gép talál gazdára a magyar piacon az idei év során. Az internetezők száma ezzel szemben várhatóan nem nő ugyanilyen mértékben, mivel nem minden PC-hez vásárolnak hozzáférést.

Deme Csaba szerint lassítja a világhálót használók számának bővülését, hogy 2005-ben a Sulinet program a különböző megszorítások miatt gyakorlatilag megszűnik létezni. Egyes szakértők becslése szerint a magyar lakosság körében 2004 év végén mintegy 20 százalékos volt a PC-ellátottság, amit az idén az internet iránti kereslet várhatóan növelni fog, ugyanis a bruttó 7-8 ezer forint körüli korlátlan internetes hozzáférés már szélesebb körben megfizethetővé teszi a világhálót. Más szekértők szerint viszont bruttó 3 ezer forintos ár hozna igazi áttörést a piacon. Deme összehasonlításképpen megemlítette: Németországban már kevesebb mint ezer forintért is nyújtanak egy "fapados" szélessávú internet kapcsolatot.

Ezzel összefüggésben Simó György, a hazai internetes piacon vezető Axelero vezérigazgatója úgy vélte, hogy az internetárak piaci viszonyok között, a szolgáltatók közötti verseny alapján alakulnak ki Magyarországon. Hozzátette: az internet-hozzáférés vásárlása nemcsak árkérdés, hanem - hasonlóan a mobilpiachoz - itt is fontos lenne az igények felkeltése. Megemlítette azt is, hogy a német árképzés sok mindenben eltér a magyartól, ezért nem egyszerű az árakat összehasonlítani. Simó a 2005. évi tendenciák kapcsán elmondta, hogy a Matáv területén a tervek szerint a szélessávú hozzáférés ugyanolyan dinamikával bővül, mint 2004-ben, s várhatóan újabb 100 ezer ADSL-vonalat kötnek be. Ezen túlmenően tovább fog nőni a sávszélesség, illetve lazulni fog az elérés helyhez kötöttsége, s egyre többen vezeték nélkül érik el világhálót.

Szathmári Géza, a GTS-Datanet vezérigazgatója úgy vélte, hogy 2005-ben várhatóan olyan mértékben nő majd a szélessávú internetelérések száma, ahogyan a keskeny sávú, azaz modemes hozzáféréseké csökken. Becslése szerint a 2004. év végi több mint 200 ezerről az idén 300 ezer fölé nő majd az ADSL-előfizetések száma, míg a modemes felhasználóké 25-33 százalékkal fog mérséklődni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK