Sms- és mms-láz az ünnepek alatt

2005.01.04. 15:44

A korábbi évekhez hasonlóan karácsonykor és szilveszter éjjelén az átlagos napi üzenetforgalom sokszorosát bonyolították le a hazai mobiltelefon-tulajdonosok. A szöveges üzenetek mellett az ünnepek alatt a képet, hangot is tartalmazó mms-ek forgalma is jelentősen emelkedett mindhárom hazai operátornál.

A Pannon GSM statisztikái szerint karácsonykor a társaság ügyfelei több mint 13 millió darab sms-t küldtek ki mobilkészülékeikről, ami húsz százalékkal magasabb a 2003-as ünnepek során regisztrált üzenetforgalomnál. A szöveges üzenetek töretlen népszerűségéről számol be a T-Mobile is,  ügyfelei december 24-én közel hatszor annyi sms-t küldtek el, mint egy átlagos hétköznapon - szenteste délutánján és estéjén óranként közel egymillió üzenet indult útjára a cég mobilhálózatán. Az ünnep három napja alatt a T-Mobile-osok közel 15 millió sms-t továbbítottak mobiljaikról. A Vodafone-nál karácsony alatt egy átlagos nap 3,5-szeresésre növekedett az sms-forgalom - mondták el érdeklődésünkre.

Ugyancsak kiugró üzenetforgalmat bonyolítottak le mindhárom hazai mobilcég ügyfelei szilveszter éjjelén és az újév első napján. A Vodafone-nál az sms-forgalom 2,5-szeresére emelkedett, míg a Pannon GSM 3-szoros növekedésről számol be, míg a T-Mobile statisztikái szerint ügyfelei szilveszter napján összesen 10 millió darab szöveges üzenetet küldtek el telefonjaikról. Az utóbbi cég  tájékoztatása szerint január 1-je első órájában egy teljes napnak megfelelő mennyiségű szöveges üzenetet küldtek az ügyfelek. Az év utolsó percei körül hasonlóan megugrott az sms-forgalom a Pannonnál is: ügyfelei éjfél előtt és azt követően egy átlagos péntek éjjeli óra forgalmának hússzorosát bonyolították le.

Egyre többen küldünk képes üzenetet

A hagyományos szöveges üzenetek mellett  egyre több mobiltulajdonos küldte el 2004-ben ünnepi jókívánságait az sms-nél látványosabb, a szöveg mellett képekkel, hanggal felcicomázható  multimédiás üzenetben. A Vodafone előfizetői karácsonykor és szilveszterkor 2,5-szer, illetve 2-szer annyi mms-t továbbítottak mobiltelefonjaikról, mint egy átlagos napon. A T-Mobile közlése szerint a két ünnep során ügyfelei négyszer annyi  multimédiás üzenetet küldtek el, mint egy átlagos hétköznapon. A társaság emellett arról is beszámolt, hogy az ünnepek alatt wapportálja is a szokásosnál nagyobb látogatottságnak örvendett, ami vélhetően a külön az ünnepre készített összeállításoknak köszönhető. Ugyancsak négyszeres növekedésről számoltak be a karácsonyi mms-forgalommal kapcsolatban a Pannon GSM-nél, ennél a szolgáltatónál szilveszterkor és újév napján ötször annyi mms-t küldtek el, mint egy évvel korábban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK