Bár a mobilszolgáltatók világszerte csak napjainkban kezdik kiépíteni harmadik generációs (3G) hálózataikat, a gyártók már a szabvány következő, Super 3G nevű utódjának fejlesztésén munkálkodnak.

Többek közt az NEC, a Siemens, a Vodafone, illetve a japán mobilszolgáltató-óriáscég, az NTT DoCoMo is a tagjai között van annak az iparági csoportnak, amely a Super 3G szabvány kidolgozásán munkálkodik. A Super 3G a még jelenleg sem túl elterjedt 3G hálózatoknál körülbelül tízszer gyorsabb adatátvitelt tesz majd lehetővé. Végleges specifikációja várhatóan 2007 tájékán készül majd el, az első Super 3G-t használó hálózatok pedig leghamarabb 2009-ben kezdhetik meg működésüket.

A jelentős beruházással kiépített harmadik generációs mobilhálózataikat az operátorok világszerte az utóbbi évben kezdték beindítani. Ezek egyik legfőbb jellemzője, hogy nagyjából egy olcsóbb ADSL-eléréssel azonos letöltési sebességet biztosítanak, így például videotelefon-szolgáltatást is lehet nyújtani rajtuk keresztül. Magyarországon 2004 végén zárták le a 3G szolgáltatások üzemeltetéséhez szükséges frekvenciák kiosztásáról szóló tendert, melyen mindhárom hazai operátor szolgáltatási jogosultságot vásárolt. Ennek eredményeként hazánkban már 2006-ban beindulhatnak a következő generációs mobilszolgáltatások.