Újabb ingyenszoftver a kémprogramok ellen

2005.01.06. 16:38

A szoftveróriás csütörtökön elérhetővé tette az internetről érkező kémprogramok ellen védelmet nyújtó Windows AntiSpyware nevű szoftverének tesztverzióját.

A Microsoft csütörtökön tette elérhetővé honlapján  kémprogramok ellen védelmet kínáló új szoftverét. Mint ismeretes, a spyware gyűjtőnéven is ismert károkozók rendszerint webezés közben, vagy ingyenes programokkal együtt települnek fel a PC-re, s általában reklámablakokat jelenítenek meg, módosítják a böngésző kezdőoldalát, lelassítják annak teljesítményét,  elérhetetlenné tesznek bizonyos oldalakat, vagy titokban információkat továbbítanak a felhasználó netezési szokásairól egy harmadik félnek.

A társaság még decemberben vásárolta fel a kifejezetten kémprogramok elleni védelmi szoftvereket fejlesztő Giant Software céget, melynek termékét Windows AntiSpyware néven kínálja majd a felhasználóknak.  Az egyelőre béta tesztváltozat elérhető alkalmazással el lehet távolítani a Windows operációs rendszert futtató gépekre települt kémprogramokat, de a szoftver ezek feltelepülése ellen is védelmet nyújt. A Microsoft weboldalán elérhető alkalmazást azok a felhasználók tölthetik le ingyenesen, akik a cég online ellenőrzőeszközében igazolni tudják operációs rendszerük eredetiségét. A Windowsok eredetiségének önkéntes vizsgálatára a cég korábban egy ingyenesen letölthető multimédiás segédprogram útjára bocsátásával próbálta ösztönözni a felhasználókat.

A Windows AntiSpyware mellett egyéb ingyenes segédprogramok - például a Szoftverbázisról is letölthető Ad-Aware és Spybot alkalmazások - is használhatók a kémprogramok elleni védekezésre. A Microsoft korábbi bejelentése szerint a cég még 2003-ban felvásárolt egy vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő román céget is. Ennek eredményeként a vállalat január 11-től egy olyan segédprogramot is, amely létező vírusok, féregek eltávolítását teszi lehetővé a PC-ről. A cég közleménye szerint az alkalmazás nem kiváltja, hanem kiegészíti majd a hagyományos vírusvédelmi szoftverek által nyújtott védelmet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK