A Pentax több újdonsága mellett többek közt egy ultrakompakt, víz alatt is használható digitális fényképezőt is bemutatott a csütörtök nyílt, Las Vegas-i CES kiállításon.

A Pentax OptioWP vékony, mindössze 23 mm vastagságú gépházának kialakítása és szigetelései meglehetősen ellenállóvá teszik a fényképezőtt a porral, és nem utolsósorban a vízzel szemben. Az OptioWP legfőbb érdekessége ugyanis, hogy nagyjából egyméteres mélységű vízben akár fél órán át fotózhatunk vele anélkül, hogy aggódnunk kellene az átázásától. Az új kompakt gép stílusos alumínium ötvözetből készült borítása alatt lévő szigetelés a csatlakózókat, a bővítőkártya aljzatát és a kamera mechanikus alkatrészeit is óvja a károsodástól, rozsdásodástól.

A Pentax OptioWP 3-szoros zoomátfogású (38-114 mm) objektívvel készül, és 5 megapixeles képérzékelőt kapott, amellyel akár 1 cm-ről is készülhetnek makrófelvételek. A fényképező fejlesztésekor egyik legfontosabb szempont az igazán gyors működési sebesség volt irányadó. Ennek megfelelően a bekacsolástól számított 0,6 másodperc elteltével már készíthető is az első felvétel a kamerával.  A mérnökök az OptioWP esetében minimalizálták a kioldási késedelem idejét is, amelyet egészen 0,05 másodperc alá sikerült szorítani.

Egy igazi különlegesség is gazdagítja a funkciók sorát: ez lehetővé teszi a már törölt felvételek visszaállíthatását - természetesen amennyiben azok helyére új képek nem kerültek rögzítésre. Az egyszerű kezelhetőséget előnyben részesítők az új Optióval összesen 20 különböző fényképezési üzemmód közül válogathatnak, amelyek a legkülönfélébb témákra is sablont kínálnak, és automatikusan módosítják a fényképező beállításait. Az egyes jellegzetes ikonok mellett - melyek a különböző témákat jelölik - szöveges leírás segíti a könnyebb eligazodást. Természetesen az OptioWP hang, illetve mozgókép felvételére is lehetőséget kínál 30 kép/másodperces rögzítési sebességgel 320 x 240-es felbontás mellett, akár a memóriakártya teljes kapacitásáig, amely funkciót a felvett videoanyag kategóriájához mérten sokrétű szerkesztési lehetősége teszi teljessé. Az OptioWP 10 megabájt belső memóriával rendelkezik, amelyet SD-kártyákkal lehet tovább bővíteni.

Az új Pentax tükröződésmentes bevonattal ellátott 2 collos, 85-ezer pixel felbontású LCD-je bármilyen időjárási körülmények között használható, és megfelelően valósághű képet szolgáltat akár a víz alatt is. Az OptioWP-n egy másik egyedi funkció is helyet kapott: a gép kikapcsolt állapotában az LCD-n megjelenik egy óra, amely világóraként is funkcionál. A készülék az Egyesült Államokban márciustól lesz kapható 400 dollár körüli áron, európai bevezetéséről egyelőre nincs információ.