Beszédszintetizátort is integrált egy amerikai cég új fejlesztésű tollába: a speciális íróeszköz képes lefordítani a vele leírt szavakat, de használója akár zongorázhat is vele, ha jegyzettömbébe billentyűket rajzol.

A LeapFrog cég szerdán mutatta be Fly márkanevű tollát, amelynek belsejébe egy miniatűr számítógépet integráltak. A 8-13 év közötti gyerekeknek szánt, high-tech íróeszközzel hagyományos társaihoz hasonlóan bármely papírlapra írhatunk, ám interaktív funkciói csak a társaság által árusított, speciális mintákkal ellátott papírlapokkal érhetőek el.

Ezek alkalmazásával a tollal leírt angol szavakat az eszköz spanyolra fordítja, ha pedig használója egy számológép gombjait rajzolja a papírra, az egyes gombokat érintve egyszerűbb számításokat is végezhet vele: az eredményeket a tollba épített hangszórón keresztül lehet meghallgatni. További extraként a digitális tollal akár zongorázni is lehet, ehhez a hangszer billentyűit kell a Fly-papírra felvázolni. A gyártó várhatóan idén tavasszal kezdi árusítani a speciális tollat az Egyesült Államokban 100 dollár körüli áron, a digitális toll funkcióit bővítő programok pedig 10-30 dolláros áron lesznek elérhetők. Hasonló termékkel tavaly a Nokia is előrukkolt, a finn gyártó digitális toll 100 darab A/5-ös méretű papírlapnyi szöveget képes tárolni, beszédszintetizátor ugyanakkor nem található benne.