3G mobilszolgáltatás indult Horvátországban

2005.01.19. 16:46

Ausztria után a Mobilkom Austria horvátországi leányvállalata, a VIPnet Horvátországban is elindítja harmadik generációs mobilszolgáltatását: mostantól négy városban elérhető az UMTS-szolgáltatás.

A VIPnet 2004 októberében szerzett meg egy UMTS-koncessziót Horvátországban. A koncessziós feltétel, miszerint a december 16-i aláírástól számított két éven belül a lakosság 25 százaléka tudja fogni az UMTS-szolgáltatást, már teljesült.

A hálózat kiépítésének költségeiről, a várható bevételekről, illetve ügyfélszámról a VIPnet nem nyilatkozott. A VIPnetnek Horvátországban a tavaly szeptember végi adatok szerint 1,3 millió ügyfele van, a cég 2000 óta nyereséges. A szeptember végi állapot szerint 48,1 százalékos részesedése volt a horvátországi mobiltelefon-piacon, az egy évvel korábbi 46,2 százalék helyett.

Magyarországon a Nemzeti Hírközlési Hivatal (NHH) tavaly nyáron hirdette meg az UMTS-tendert, s december közepéig mindhárom hazai mobilszolgáltató megszerezte a szolgáltatások nyújtására szóló jogosultságot. Ennek eredményeként akár  már 2006-ban elindulhat itthon a szélessávú internetkapcsolatokkal azonos sebességet biztosító harmadik generációs mobiltelefon-szolgáltatás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK