Vércukorszintet is mér a mobil

2005.01.19. 17:38

Dél-koreai mobilszolgáltatók speciális készülékekkel jelennek meg a piacon nemsokára. Az új készülékek többek közt vércukor- és koleszterinszint-mérésre is képesek lesznek.

Az SK Telecom februárban kezdi meg árusítani a vércukor és koleszterin mérésére - no meg telefonálásra - is alkalmas új mobilkészülékét. A készülék akkumulátorát olyan speciális szenzorral látták el, amely kimutatja a kért értékeket, mihelyt tulajdonosa ráhelyezi az ujját az érzékelőre.

Egy másik koreai cég, a KFT is készül a maga egészségvédő telefonjával a piac meghódítására. Ez egyfajta látásvizsgáló, amely még a színvakságot is képes kimutatni. A vizsgálathoz a telefon képernyőjébe kell néznie a felhasználónak, amelyen egy bizonyos idő elteltével  megjelennek a tulajdonost érdeklő paraméterek. Némiképp csökkenti az újdonság értékét, hogy kevés embernek van szüksége naponkénti látásvizsgálatra. A társaság másik újdonsága viszont jóval nagyobb érdeklődésre tarthat számot: ez a mobilba integrált szerkezet a véralkoholszint megállapítására is alkalmas. A telefon a részegség mértékét a reakcióidő alapján állapítja meg - a tesztelt személynek minél gyorsabban kell reagálnia a telefon képernyőjén mozgó pontokra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK