2010-re Európában közel 72 millió háztartás, a teljes népesség több mint 40 százaléka rendelkezik majd szélessávú interneteléréssel - derül ki egy friss felmérésből.

A Forrester Research szerdán publikált tanulmánya szerint az elkövetkezendő 5 évben jelentősen gyarapodik majd a világhálót szélessávú kapcsolaton elérő felhasználók száma Európában. 2010-re a kontinensen 72 millió háztartás rendelkezik majd gyors letöltést biztosító neteléréssel, ami a teljes népesség 41 százalékát jelenti.

A nyugat-európai piacon az elmúlt két évben is jelentős fejlődésen esett át a szélessávú internetpiac: bár 2004 első felében a bővülés mértéke alatta maradt a megelőző év azonos időszakának, a teljes éves szintű gyarapodás mértéke továbbra is számottevő maradt.  A tavalyi év első hat hónapjában Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban gyarapodott a leginkább a szélessávú netezők tábora 34, 45, illetve 38 százalékkal.

2010-re az európai országok közül - a Forrester előrejelzései szerint - Hollandiában kapcsolódnak majd a világhálóra gyors eléréssel, az országban a szélessávú penetráció ekkora várhatóan 54 százalékot tesz majd ki. A kontinens öt további országában - Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban - öt év múlva a felhasználók 35-45 százaléka rendelkezik majd szélessávú netkapcsolattal. A tavalyi év első felében az európai szélessávú piacot 60-90 százalékos részesedésével az ADSL technológia uralta, kivéve a kábeltelevíziós hálózattal jól ellátott országokat, például Hollandiát.