Informatika: amire idén számíthatunk

2005.01.20. 11:50

Év elején megszaporodnak az évértékelő írások, s számos előrejelzés lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy vajon mit hoz az előttünk álló esztendő. Az egyik ilyen informatikai trendelemzésből mazsolázunk, amelyet az internetnews.com állított össze.

A magazin szerkesztősége szerint az internetes telefónia (a Voice over Internet Protocol - VoIP) térnyerése tovább folytatódik. 2004-ben költségcsökkentési és hatékonyságnövelési céllal olyan cégek választották már ezt a megoldást, mint például a Ford. A szélessávú hozzáférés terjedésével a VoIP a lakosság körében is egyre népszerűbbé válhat.

Továbbra is özönlenek a vírusok

A várakozások (és a tapasztalatok) szerint a vírusok inváziója tovább folytatódik, ráadásul az alattomos programok evolúciója nagy ütemben halad majd előre, azaz a károkozók egyre okosabbak lesznek. A nemrégiben köztudatba kerülő mobilvírusok területén az F-secure kutatási igazgatója, Mikko Hyppönen szerint idén várható az igazi robbanás. A szakember azt is prognosztizálta, hogy nem választ el sok idő bennünket attól, hogy a vírusok a Wi-Fi-hálózaton, illetve Bluetooth-kapcsolatokon keresztül is terjedjenek.

Az internetes keresőmotorok tekintetében ismét a verseny kiéleződésének lehetünk majd szemtanúi. Noha vélhetőleg a keresőháború nem éri el csúcspontját, de a Google térvesztése folytatódhat, hiszen egyre többen szállnak harcba a területen. A keresőkkel kapcsolatos várakozás, hogy a merevlemezes keresők vélhetőleg hamar megnyerik maguknak a felhasználók bizalmát. Hosszú távon a médiatartalmak is kereshetőek lehetnek, legalábbis több cég jelentkezett a tavalyi év során ilyen próbálkozással. Az idei évben a videofájlok kerülhetnek előtérbe, bár ma még nincs elfogadott szabvány e területen.

Nyílt forráskód és 3G

A nyílt forráskódú szoftverek nagy áttörése is bekövetkezhet. Már a 2004-es esztendő is az open source rendszerekről, tömeges közigazgatási használatukról szólt, az intézményesülés és a köztudatba kerülés után érdemes lesz odafigyelni a fejlődésre, különösen a fellángolt szoftverszabadalmi vita fényében.

Az online naplók, a blogok sem állnak meg a fejlődés útján, hiszen részben a sávszélességnek, részben pedig egyéb technikáknak köszönhetően a képek és a videofájlok használatának terjedése, a Moblog és a Vblog aktivitások növekedése várható.

A mobiltelefónia területén a szakemberek habozás nélkül állítják, a 2005-ös év a harmadik generációs technológia (3G) éve lesz - legalábbis az Egyesült Államokban. Az elemzők szerint a vásárlók már felkészültek azokra a szolgáltatásokra, amelyet az új technológia nyit meg előttük.

Többek között ezek azok a témakörök, ahol - az internetnews.com szakújságírói szerint - jelentős változások várhatók az információs technológiák terén, de legalábbis mélyreható folyamatok indulhatnak el. A felsorolás persze közel sem teljes, de abban biztosak lehetünk, idén sem maradunk történések nélkül.

ITTK Infinit

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK