A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának döntése alapján a mobilszolgáltatóknak júniustól 10 százalékkal kell csökkenteniük a nagykereskedelmi végződtetési díjaikat, ami hozzájárul majd a felhasználói tarifák mérséklődéséhez is.

A határozat szerint a három GSM-szolgáltató által alkalmazott végződtetési díjak a nemzetközi gyakorlatot figyelembe véve legfeljebb 20 százalékkal térhetnek majd el egymástól: jelenleg előfordul 40 százalékos különbség is a tarifák között. A díjak mérséklése nemcsak a mobil-mobil irányú hívások, hanem a vezetékes és mobil hálózatok közti hívások árára is hatással lesz majd, s az NHH a díjcsökkenéstől a verseny élénkülését is várja.

A döntés értelmében a három szolgáltatónak 60 napon belül a tanács elé kell terjesztenie a hosszú távú előremutató költségszámítási modell (LRIC) alapján végzett kalkulációját. Amennyiben az így meghatározott díjak a 2004 december végi állapothoz képest 10 százaléknál nagyobb csökkenést eredményeznének, a hatóság csupán 10 százalékot ír elő, s csak hosszabb távon követeli meg a költségalapúság alkalmazását. Az NHH közleménye szerint jelenleg a T-Mobile hálózatában a végződtetési díj csúcsidőben percenként 37 forint, csúcsidőn kívül pedig 20,50 forint. Ugyanez a Pannon GSM esetében 41 forint, illetve 21 forint, a Vodafone-nál pedig 46,15 forint, valamint 30,15 forint.

A vezetékes összekapcsolási díjak, hasonlóan a mobil végződtetési díjakhoz Magyarországon is az európai uniós átlagon vannak, de az utóbbiak még nem költségalapúak. Több tízszázalékos csökkentésre van szükség ahhoz, hogy a mobil végződtetési díjak is költségalapúak legyenek - emelte ki Pataki Dániel, a hatóság elnöke. Pataki a bejelentés kapcsán elmondta: az elmúlt év áttörést hozott a vezetékes piacon. Összességében 60 százalékkal csökkentek az összekapcsolási díjak, új szereplőként a TELE2 belépett a piacra, s három-négy hónap alatt több mint 250 ezer ügyfelet szerzett. Az elnök emlékeztetett a sikeres harmadik generációs (3G, UMTS) tenderre, ami összesen nettó 52 milliárd forint bevételt hozott. 2006-tól megindul a piaci UMTS-szolgáltatás Magyarországon, ez nagyobb versenyt hozhat az internetes piacon is - emelte ki Pataki.

Az elnök az idei szabályozási célokról elmondta: egyebek mellett szeretnék mérsékelni a vezetékes összekapcsolási díjakban a regionális különbségeket, s tovább akarják mérsékelni a mobil végződtetési díjakat is. Ezen túlmenően a széles sávú internetet úgy akarják szabályozni, hogy a jelenlegi befektetőknek is megérje a hálózatot fejleszteni, s az új belépőknek is megérje a magyar piacon megjelenni. Az elnök elmondta: az idén a hatóság bevétele bruttó 16,5 milliárd forint lesz, de ebből a költségvetés 4,1 milliárd forintot elvon. Hozzátette: tavaly a bevételük 15,7 milliárd forint volt, amiből szintén elvont a költségvetés 4,1 milliárd forintot.