Elektronikus rendszert fejlesztett ki a középiskolai jelentkezéshez az Educatio Kht. Közoktatási Információs Irodája, amelyet az általános iskolák térítésmentesen használhatnak.

A társaság közleménye szerint a középiskolai felvételi rendszerben az elmúlt évek során több mint 600 ezer tanuló vett részt, az internetes rendszert pedig kifejezetten a nagyszámú adatlap kitöltése során felmerülő problémák megoldása érdekében fejlesztették ki. Az új rendszer már jelenlegi állapotában is fel van készítve a digitális aláírás kezelésére. A digitális aláírás általános elterjedéséig azonban a rendszerbe felvitt elektronikus adatlapokat ki kell nyomtatni, és a kinyomtatott adatlapon kell a hitelesítést elvégezni.

Az online megoldás előnye, hogy közvetlen adatkapcsolat van a közoktatási intézmények törzsadatbázisával és a hivatalos középiskolai tagozatok jegyzékével, így az ott bekövetkező változások azonnal megjelennek az elektronikus jelentkezési rendszerben Az elektronikus jelentkezési rendszert alkalmazó iskolák munkája legalább 70 százalékkal csökken, mivel sokkal gyorsabban lehet előállítani az adatlapokat, amelyekben gyakorlatilag nem található hiba, ezért nincs szükség az utólagos javításra. A rendszer 76-féle hibalehetőségre figyelmezteti az adatlap kitöltőjét, közvetlenül az adatok megadása közben. Az elektronikus rendszer importfunkciókkal is rendelkezik, tehát az intézmények saját iskolaadminisztrációs programjaikból is át tudják emelni az adatokat, ezzel is csökkentve a felesleges adminisztrációt.  Az elektronikus jelentkezési rendszer teljes kiépítését követően a felvételi folyamat ideje jelentősen csökkenhet - olvasható a közleményben.