Annak érdekében, hogy visszaszorítsa operációs rendszere kalózverzióinak penetrációját, a Microsoft tervei szerint az év második felétől csak a legális Windowsokra lehet majd letölteni a folyamatosan megjelenő biztonsági frissítéseket.

A Microsoft Magyarországon
A Microsoft Magyarország ügyvezetője chatelt olvasóinkkal.Vityi Péter az [origo] Társalgójában

A Microsoft-bejelentés az idei év folyamán szigorúbb feltételekhez köti majd a Windows operációs rendszerhez megjelenő frissítések elérhetőségét. A szoftveróriás tervei szerint 2005 második felétől a felhasználók csak akkor tölthetik majd le a Windows Update webhelyről és a Microsoft Letöltő Központ (Download Center) honlapról a Windowshoz megjelenő biztonsági javításokat és szoftverfrissítéseket,  ha előzetesen egy online ellenőrzőeszközben igazolják szoftverük eredetiségét. A könnyebb átállást segítendő, a társaság egyelőre nem zárja ki teljesen a kalózkópiák használóit sem a termékfrissítésekből: a Windows Automatikus frissítések funkcióján keresztül hitelesítés nélkül is elérhetők maradnak a patchek.

A Windows eredetiségét ellenőrző webes szolgáltatást egy pilot projekt keretében a Microsoft tavaly szeptemberben indította be, s a cég tájékoztatása szerint azóta 5 millió felhasználó vett részt benne. A Windows Genuine Advantage (Eredeti Windows - Valódi Előny) nevű programhoz önkéntes alapon csatlakozhattak az angol nyelvű Windowst birtokló  felhasználók, a rendszer a legális operációs rendszerek használóit ingyenesen letölthető segédprogramokkal jutalmazta. A vállalat közleménye szerint február 7-től további 20 nyelvű Windows-változatra terjesztik ki a projektet, melynek eredményeként a Letöltő Központban elérhető alkalmazások egy része csak szoftvereredetiség-ellenőrzés után lesz elérhető, más tartalmak azonban korlátozás nélkül letölthetőek maradnak. Az ellenőrzésben részt vevő felhasználóknak további ingyenes szoftvereket, illetve kedvezményes árú szolgáltatásokat kínál majd a Microsoft. Mindezek mellett a kínai, norvég és cseh Windowst használók a jövőben csak a programban való részvételt vállalva érhetik majd el a letöltőoldalon elhelyezett alkalmazásokat, az év második felétől azonban nyelvi verziótól függetlenül, kizálrólagk legális Windows alól lesz elérhető a webhely. A News.com értesülései szerint a kínai, norvég és cseh piacokon a szoftvergyártó kedvezményes árú, legális Windowsokat is kínál majd a kalózkópiákkal rendelkező felhasználóknak.

Egy tavaly júliusban publikált, az illegális szoftverhasználat ellen fellépő BSA (Business Software Alliance) megbízásából készült tanulmány szerint a világszerte működő számítógépek 36 százalékán futnak kalózszoftverek, amelyek alkalmazásával évente közel 29 milliárd dollár kár éri ezek fejlesztőit.