Autókat fertőző komputervírust vizsgálnak

2005.01.27. 14:35

Az orosz Kaspersky Labs szakemberei vizsgálják azokat a bejelenéseket, melyek szerint egy mobiltelefonos vírus bizonyos Lexus márkájú gépkocsik navigációs rendszerét képes megfertőzni Bluetooth-kapcsolaton keresztül.

A vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő cég beszámolója szerint a Kaspersky Labset a hétvégén speciális problémával keresték meg: egy ügyfél az iránt érdeklődött, hogyan lehetséges Lexus/Toyota márkájú gépkocsik (LX470, LS430 és Landcruiser 100-as típusok) fedélzeti komputeréről leirtani vírusokat. A felhasználó érvelése szerint az autók számítógépes rendszereit egy mobiltelefonról érkező, Bluetooth-kapcsolaton terjedő károkozó fertőzhette meg.

A közelmúltban több olyan okostelefonokat támadó károkozó - például a Cabir vagy a Skulls nevű vírusok - is napvilágot láttak, amelyek vezeték nélküli Bluetooth-kapcsolaton képesek más, Symbian operációs rendszert futtató készüléket megfertőzni. A Lexus autók számos típusát olyan navigációs rendszerrel szerelik fel, amelyhez a kihangosított hívások lebonyolítása végett sofőr mobiltelefonja is csatlakoztatható vezeték nélkül.

A Kaspersky Labs szakemberei lehetségesnek tartják, hogy Bluetoothon keresztül digitális károkozók jussanak a gépjárművek navigációs rendszerébe, bár arról még nem szereztek információt, a jelenleg vizsgált autók fedélzei komputereiben milyen operációs rendszert használnak.  A Forma 1-es versenyautók fedélzeti komputerreiben korábban vírusvédelmi szoftvereket is alkalmaztak a károkozókkal szembeni védekezés céljából, erre azóta nincs szükség, hogy a versenyeken megtiltották a kétirányú  információcserét biztosító vezeték nélküli adatátvitelt - számolt be a ZDNet informatikai magazin brit kiadása.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK