Konica Minolta: két új kompakt gép

2005.01.28. 10:30

Egyedi formájú, kissé dundi hatást keltő családtagokkal bővíti kínálatát a Konica Minolta. Az új jövevényekre elsősorban a nagy optikai zoom jellemző, de számos újítás is megtalálható a modellfrissítésen átesett Z5 és Z20 típusokon.

A Dimage Z20-as típus egyik fő jellemzője a gyors működés: feléledési ideje csupán fél másodperc, ami annak köszönhető, hogy az objektívnek nem kell hosszasan kitolódnia a bekapcsoláskor. Az új, Rapid AF rendszernek köszönhetően a kamera élességállítása szintén rendkívül gyorsan mindössze 0,3 másodperc alatt megy végbe, objektívje 8-szoros optikai zoomátfogású. A maximálisan 5 megapixeles képek a hátoldali 1,5 collos LCD-n jeleníthetőek meg, amely fotózáskor egy bravúros megoldással egyben elektronikus keresővé  alakul át, így juttatva a hátsó kijelző képét a valós keresőbe egy tükörrendszer segítségével. Sok manuális beállítási lehetőség mellett az egyszerűbb automatikus témamódok is fellelhetők a Z20-ban, amelyek leegyszerűsítik a fényképezést. Említésre méltó tulajdonsága még a gépnek a kiváló makró képesség, amely 1 cm-es tárgytávolságot is megenged. Lehetőség kínálkozik videó rögzítésére is igen jó minőségben, azonban mindezt csak hangok rögzítése nélkül. A Dimage Z20 14 megabájt méretű belső memóriával rendelkezik, ezen kívül a felvételek tárolására használható a géphez mellékelt 16 megabájtos SD kártya is. Az új gép ceruzaelemről vagy akkumulátoról működtethető.

Forrás: [origo]A napokban bejelentett Dimage Z5 a Z20 kissé komolyabb tudású párja. Az 5 megapixeles CCD-jöket tekintve a két típus között nincs is különbség, viszont ez a modell megkapta a Konica Minolta saját, kézremegést kompenzáló rendszerét, a CCD AntiShake-et, amely megkönnyíti a fotózást és a filmrögzítést, ha az objektív tele állásban van. Ez a segítség szükséges is, hiszen a 12-szeres zoom mellett a Z5-öt bemozdulás nélkül kézben kitartani nehézkes, különösen rossz fényviszonyok közötti fotózáskor. A ZG-9st GT APO jelzű, jó minőségű optikával szerelték fel, ennek köszönhetően erős torzításoktól mentes képek rögzíthetők vele. A felvételek követésére, visszanézésére szolgál a hátoldali 2 collos, 114-ezer pixel felbontású, illetve az apró, szintén 114-ezer pixeles elektronikus kereső is. További különbség a Z20-as típushoz képest, hogy a gépház tetején helyet kapott egy Konica Minolta villanók fogadására alkalmas vakupapucs is, valamint az, hogy a videofelvétel ezen a gépen hanggal együtt kerül rögzítésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKK