Kétmillió új internetezőt vár az IHM 2006-ig

2005.02.01. 16:22

Magyarországon jelenleg 2,7 millióan interneteznek, s a cél az, hogy 2006 végére számuk további kétmillióval gyarapodjon - közölte Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter kedden.

A miniszter a Távközlési és Informatikai Kerekasztal ülését követően elmondta: a tárca tervei között szerepel az is, hogy a jövő év végére minden közintézmény kapcsolódjon az internethez, egyre több ember számára elérhető legyen az elektronikus ügyintézés, s minél nagyobb kör férjen hozzá a digitális kultúrához. Kovács Kálmán beszámolt arról is, hogy hamarosan indul az az önkormányzati programsorozat, amelynek keretében 900 önkormányzat 18,5 milliárd forintból fejlesztheti elektronikus szolgáltatásait. A pénz nagy része, 14 milliárd forint európai uniós forrásból származik, a programhoz a magyar állam 4,5 milliárd forinttal járul hozzá.

A miniszter a kerekasztalon elhangzottakat összegezve elmondta: a szakemberek is reálisnak tartják, hogy a jövőben  éves szinten 15-20 százalékkal mérséklődjenek a széles sávú internetelérés tarifái. Hozzátette, valószínűsítik azt is, hogy 2006 végére megkétszereződik azok száma, akik széles sávon érik el a világhálót, s erre az időpontra már legalább a háztartások egynegyede kapcsolódik az internethez. Kovács elmondta, a szaktárca várakozásai szerint a tarifacsökkenés újabb 1,5 millió internetezőt vonz majd, további 500-600 ezret pedig a bővülő tartalomszolgáltatások révén lehet majd rávenni arra, hogy kapcsolódjon a világhálóhoz. A  továbblépéshez azonban az is szükséges, hogy minél többen férjenek hozzá a világhálóhoz, például a közösségi pontokon és a munkahelyeken. A miniszter szerint fontos az is, hogy a technológiát "házhoz vigyék", s a társadalom minél több tagja ismerje meg a digitális világ előnyeit.

Kovács Kálmán elmondta, hogy Magyarországon az internetet tekintve a technológiai és a hálózati ellátottság megfelelő, ám az online lakossági szolgáltatások és az elektronikus kereskedelem területén a térség más országaihoz képest lemaradás tapasztalható. Éppen ezért a következő két évben ezekre a területekre kíván koncentrálni a tárca. A tartalomfejlesztést a miniszter azért is fontosnak nevezte, mert a jelenlegi adatok szerint lassan már mindenki széles sávon internetezik azok közül, akik önszántukból választják a világhálót. A továbbfejlődés szempontjából ezért nagyon lényeges, hogy az embereket ne csak a saját érdeklődésük, hanem a bővebb tartalomszolgáltatás is késztesse az internetes kapcsolatteremtésre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK