Egy felmérés szerint a számítógépes vírusok és rosszindulatú kódok a tavalyi év azonos időszakához képest 500 százalékos növekedést mutattak januárban. Figyelmeztető jel, hogy a kártevők több mint fele feltehetőleg pénzszerzési céllal készült.

 

A Trend Micro TrendLabs internetbiztonsági cég januári vírusösszefoglalója szerint a társaság által dokumentált rosszindulatú kódok száma az előző hónaphoz képest 100%-kal, az előző év azonos időszakához képest pedig 500%-kal nőtt. E kódok több mint 70%-a újonnan felfedezett kártékony alkalmazás. A januárban dokumentált 2236 rosszindulatú alkalmazás többsége (42%-a) trójai alkalmazás volt. Az előző néhány hónapban a trójai alkalmazások száma jelentősen megnőtt, ami összefüggésben lehet a csalók törvénytelen pénzszerzési szándékával. A jelszótolvajok egy része a trójai alkalmazásokkal az online bankokat támadja, a felhasználók tranzakciós jelszavainak ellopása céljából.

Egyes trójai programok billentyűnaplózással és adatlopással igyekeznek eltulajdonítani a tranzakciók során használt számlaszámokat és személyes jelszavakat. Érdekesseg, hogy a januári rosszindulatú kódok 53%-a (összesen 1169 eset) törvénytelen pénzszerzési céllal indított támadás volt.

Két kémprogram az első tízben

2004 legelterjedtebb rosszindulatú alkalmazása, a Netsky vírus P variánsa januárban folytatta uralkodását. A Trend Micro statisztikái szerint a Netsky.P összesen 75 000 számítógépet fertőzött meg az utóbbi hónapban. A Netsky-víruscsalád egyébként az első tíz helyből ötöt mondhat magáénak januárban.

Januárban két kémprogram csatlakozott az első tíz listájához: a Gator.D a hetedik, míg a Gator.C a kilencedik lett. A Trend Micro számításai szerint az utóbbi 30 napban a két variáns több mint 40 ezer számítógépet "zaklatott". Jelenleg az alkalmazásnak négy változata létezik, melyek nagy problémát okoztak 2003-ban. A Gator egy külső fejlesztők által készített beépülő alkalmazás, mely többek közt a népszerű Kazaa és iMash fájlcserélő alkalmazások részeként kínál letöltéseket a felhasználók számára. A PC-re települő program az internetre kapcsolódást követően felbukkanó reklámablakokkal zavarja meg a felhasználó munkáját.