Egy bírói határozat nyomán bezárta kapuit a BitTorrent nevű hálózati technológia használatával illegális filmletöltést kínáló Lokitorrent.com. A webhelyen csütörtök óta a jogtalan letöltés elleni propaganda olvasható.

Az Amerikai Mozgókép Szövetség (MPAA) csütörtökön bejelentette, hogy jogi fellépése nyomán egy dallasi szövetségi bíróság elrendelte a LokiTorrent.com címen elérhető webhely bezárását. A honlapról korábban a BitTorrent nevű hálózati technológia felhasználásával lehetett többek közt filmek és tévéműsorok, zenei albumok digitális kópiáit, valamint szoftvereket letölteni illegálisan. Az MPAA az elmúlt hónapok során számos olyan weboldal ellen indított pert, amelyek az egyébként teljesen legális BitTorrent technológia alkalmazásával kínáltak szerzői jogsértő tartalmakat. A filmipari szervezet jogi fellépése nyomán számos népszerű BitTorrent-oldal beszüntette működését, többek közt a Suprnova.org, a Torrentbits.org és az N4P.com is.

Eltérő stratégiával próbálták fenntartani ezzel szemben a LokiTorrent.com üzemeltetői a site működését: a pereskedés nyomán keletkező ügyvédi költségeiket a felhasználók adományaiból kívánták fedezni, mely során 30 ezer dollárt össze is gyűjtöttek. Az ügyben illetékes dallasi bíróság azonban csütörtökön elrendelte a weboldal bezárását, valamint azt, hogy az üzemeltetők szolgáltassák be az LokiTorrent.com oldalt kiszolgáló szerveren található összes naplófájt. Mivel ezek az állományok többek közt arról is tartalmazhatnak információt, hogy egy felhasználó mikor, mely fájlokat töltötte le az oldalról, elemzésüket követően az MPAA akár további pereket indíthat több százezer felhasználó ellen - számolt be a News.com. 

A filmipari szervezet fellépése nyomán a LokiTorrent.com-on pénteken már az MPAA illegális letöltés hátrányait firtató üzenete volt olvasható. A szervezet csütörtökön arról is beszámolt, hogy az Egyesült Államokon kívül is jogi akciót indított az illegális filmletöltést kínáló weboldalak ellen: fellépése nyomán osztrák, hongkongi, finn, francia és holland kalóz-oldalak működtetőit fogta perbe. Az MPAA emellett négy olyan webhely üzemeltetője ellen is pert indított, amelyek havidíj ellenében kínáltak hozzáférést ügyfeleik számára filmek kalózkópiáihoz.

Bár a BitTorrent-letöltéseket kínáló webhelyek bezárását az MPAA viszonylag könnyen elérhette, az illegális filmletöltésre még így is számtalan mód kínálkozik a világhálón. A BitTorrent technológiát már a  Morpheus, az eDonket, a Shareaza és az Exeem fájcserélők is támogatják, az ezeken zajló fájlforgalmat pedig az MPAA nem tudja a weboldalakhoz hasonlóan ellenőrzése alá vonni.