Olcsó okostelefonokkal hódítana a Microsoft

2005.02.14. 10:56

A Microsoft bejelentette, hogy a Flextronics céggel közösen egy olyan új platformot fejlesztett ki, amely révén a készülékgyártók a jelenleginél olcsóbb árú okostelefonokkal jelenhetnek meg.

A Microsoft a cannes-i 3GSM szakkonferencián jelentette be, hogy a szingapúri székhelyű Flextronicsszal közösen egy Peabody nevű mobiltelefonos platformot fejlesztett ki. Erre építve a gyártók a jelenleginél olcsóbb, ám extra funkciókban gazdag,  Windows Mobile operációs rendszert futtató mobilokat fejleszthetnek ki.

A szoftveróriás tájékoztatása szerint a Peabodyra épülő készülékek álló- és mozgóképek rögzítésére alkalmas integrált kamerával rendelkeznek majd, megtalálható lesz rajtuk a Media Player mobil változata, illetve vezeték nélkül szinkronizálni lehet majd velük az asztali PC-n lévő címlistát, e-maileket és naptári bejegyzéseket is. A technológia emellett biztonsági újításokat is tartalmaz, lehetővé teszi például a telefon tulajdonosa számára, hogy amennyiben elveszítené készülékét, a távolból törölhesse az azon tárolt adatokat. A Peabody jelenlegi változata a GSM és GPRS mobiltechnológiákat támogatja, de a Flextronics bejelentése szerint már fejlesztés alatt áll a gyorsabb adatátvitelre képes EDGE szabvánnyal is kompatibilis típus fejlesztése is. A Microsoft az okostelefonokra szánt Windows Mobile operációs rendszerét az ezen kategóriás mobil eszközök piacán jelenleg piacvezető Symbian és Palm OS platformok riválisául szánja.

A Microsoft Cannes-ban azt is bejelentette, hogy együttműködésre lépett a finn Nokiával, melynek keretében az utóbbi társaság a szoftveróriás Windows Media technológiáján alapuló zeneletöltő szolgáltatást tesz elérhetővé mobiltelefonjain.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK