Digitális walkman és tévé kerül a mobilokba

2005.02.15. 15:14

A cannes-i 3GSM világkongresszuson számos új modellel előrukkoltak a mobilgyártók: az újdonságok közt tévéműsorok vételére alkalmas, illetve digitális walkmanként is használható típusok is megtalálhatók.

Forrás: [origo]
Samsung Z130

A dél-koreai Samsung a rendezvényen három új, harmadik generációs (3G) készülékkel rukkolt elő, melyek a technológia által biztosított gyors adatátvitel mellett digitális televízióadások vételére is alkalmasak. A vállalat Z500 jelzésű készüléke - a Samsung állítása szerint - a világ legkisebb 3G mobilja, amely 1 megapixeles integrált digitális kamerával rendelkezik. Ezzel szemben a Z300-as típus digitális zenelejátszóként is használható, s térhatású csengőhangokkal jelzi a beérkező hívásokat. Egyedi külsővel rendelkezik a Samsung Z130-as mobil, amelynek nagyméretű, szélesvásznú képernyője elforgatható, így videolejátszási funkcióját kényelmesebben lehet használni.

Ugyancsak képes földi sugárzású, digitális  tévécsatornák vételére az LG cég új, LT1000 jelű harmadik generációs mobiltelefonja, amelyet 1,3 megapixeles felbontású kamerával, valamint MP3-lejátszóval is felszereltek. Érdekes koncepció még a gyártó SV360-as készüléke, amely egy háromdimenziós játékok futtatására képes hordozható játékgép és egy mobiltelefon keveréke, amely funkcióit tekintve a Nokia N-Gage legfőbb vetélytársa lehet.

Forrás: [origo]
Motorola RAZR

Digitális walkmanként is használható mobiltelefonokkal kíván megjelenni a piacon a Sony Ericsson. A japán-svéd gyártó szintén a 3GSM-en jelentette be, hogy a Sony Walkman márkanevét használó készülékeket fog piacra dobni az év második felében. Bár MP3-ak lejátszására már a gyártó korábbi mobiljai is képesek, a Walkman-modelleket kiterjesztett lejátszási képességekkel, s nagy méretű memóriával szerelik majd fel, emellett közvetlenül elérhető lesz róluk a Sony Connect nevű internetes zeneboltja is. A zenelejátszós mobilokra a Sony Ericsson közlése szerint könnyen át lehet majd tölteni a PC-n lévő zeneszámokat, s minőségi fülhallgatót mellékelnek majd hozzájuk. 

Az amerikai Motorola szintén Cannes-ban mutatta be legújabb mobiltelefonjait, melyek közül a RAZR fantázianevű típus szintén kibővített zenelejátszási funkciókkal rendelkezik. A készülék ugyanis kompatibilis az Apple cég iTunes nevű internetes zeneboltja által használt technológiájával, így az ezen vásárolt zeneszámokat a felhasználó már nem csak PC-jére vagy iPod hordozható lejátszójára, hanem az új Motorola mobilra is letöltheti majd.

A Nokia szintén bemutatott három új 3G készüléket a rendezvényen, melyek közül a 6680-as típus videotelefonálásra is alkalmas. A kongresszuson a cég a Microsofttal közösen tegnap bejelentette, hogy a gyártó multimédiás telefonjai támogatni fogják a szoftvercég Windows Media nevű, másolásvédelmet is tartalmazó video- és audiolejátszási technológiáit.

Az akkumulátor a fejlődés gátja

Ugyanakkor lassulni látszik a mobilok multimédiás felhasználásának terjedése - állapította meg a Jupiter brit informatikai kutatóintézet egy napokban publikált tanulmányában, míg egy másik felmérés a mobiltelefonokra szóló tévéműsorok megkezdésének késését jósolja.

A kutatók szerint az akkumulátorok kapacitása és a telefonok mérete a két legnagyobb akadály annak útjában, hogy a mobilok igazi multimédiás eszközzé váljanak. A felhasználók fő szempontja ugyanis az, hogy a telefon kicsi legyen, és sokáig működjön egy feltöltéssel. A mai, többfunkciós mobiltelefonok már képesek video- és képüzenetek küldésére és fogadására, sok esetben pedig fényképezőgépként vagy hordozható játékgépként is funkcionálnak. Ha ezen funkciókhoz még a gyors zeneletöltés lehetősége vagy tévéműsorok vétele is csatlakozik, akkor jelentősen meg kell növelni akkumulátor kapacitását.

A mobilgyártók másik nagy gondja, hogy minél nagyobb zenei tárolókapacitást integráljanak a készülékekre - mondta Thomas Husson, a Jupiter Research kutatásveztője a BBC-nek. A Gartner kutatóintézet tanulmánya a mobil telefonokra szóló, valós idejű televízióadás késlekedését vetíti előre, legalábbis Európában. A Gartner szerint hiába létezik tavaly óta külön szabvány a mobiltelefonok által venni képes tévéműsorokra vonatkozólag, a szolgáltatóknak is képessé kell válniuk a digitális adások átvételére, másfelől a telefonokat is alkalmassá kell tenni a műsorok jó minőségű visszaadására. Így érthető igény, hogy a képernyő mérete valamilyen módon megnövekedjen anélkül, hogy a a készülék méretei jelentősen növekednének.

A tanulmány azt is hangsúlyozza, hogy a fogyasztók vélhetően a tévénézés mostani költségeivel hasonlítják majd össze a mobiljukon élvezhető adás árát is, ez pedig azt jelenti, hogy túl sok pénzt nem akarnak majd erre fordítani. A Gartner végső következtetése az, hogy 2007 előtt nem valószínű a mobiltelefonon fogható digitális tévéadások beindulása.

[origo]-MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK