Február elején jelentek meg a Matáv nagykereskedelmi ajánlatában az adatforgalom-alapú elszámolást tartalmazó csomagok. Az internetszolgáltatók eleinte óvatosan fogadták az új szisztémát, ám fél hónap elteltével már négyen is felvették szolgáltatási palettájukra a kezdőknek szánt csomagokat.

Február 1-jén új nagykereskedelmi ADSL-konstrukciót vezetett be a Matáv, melynek értelmében a szolgáltatók felhasználóik adatforgalma alapján számolhatnak el a vállalattal. Az új és a régi konstrukció egyaránt lehetővé teszi, hogy az internetszolgáltatók alacsonyabb havidíjú díjcsomaggal rukkoljanak elő, ám a havi elszámolásban a letöltött bájtoknak is szerepük lehet. A szolgáltatók az új csomagokat elsősorban a kezdő vagy főként e-mailező és weboldalakra kíváncsi felhasználóknak szánják.

A mai napig négy internetszolgáltató bővítette portfólióját ilyen csomaggal - ám közülük ketten továbbra is a korlátlan ADSL-re vonatkozó szerződést tartják fent az alaphálózati szolgáltatást biztosító Matávval. Részben emiatt is jelentős különbségek mutatkoznak az árakban. Míg a Vivanet és a TVNET az alacsony, addig az Axelero és a Datanet a magasabb havidíj mellett döntött, az adatforgalom után fizetendő díjtételek pedig jelentősen eltérnek: a legalacsonyabb a Datanetnél, a legmagasabb a Vivanetnél. (lásd táblázatunkat).

A legolcsóbb forgalomarányos ADSL-csomagok

cég

havidíj

sávszél

eng. forg.*

Ft/10 MB**

hűség

árhatár***

Axelero 7900 512/96 3 GB 4,88 Ft 2 év -
Datanet 8750 512/96 0,5 GB 1,83 Ft 2 év -
TVNET 4988 512/96 0 50 Ft 2 év 8 750,-
Vivanet 4900 512/96 128 MB 400 Ft 1 év 14 900,-

* Engedélyezett adatforgalom: az alapdíjban foglalt adatforgalom
** Túlhasználat díja, tíz megabájtonként
*** Árhatár: fizetendő havidíj maximum

Az adatforgalmi korlátos ADSL-hozzáférés fogadtatása többnyire pozitív. Az [origo] megkeresésére Bödecs Béla, a Vivanet ügyvezetője elmondta: a szolgáltató már korábban is kínált adatforgalmi korlátot tartalmazó ADSL-csomagot, így van tapasztalatuk a fogadtatást ileltően. Általában az összes ADSL-előfizető mindössze 5 százaléka választja a korlátos csomagot, s legtöbbjük miután megtapasztalta a szélessávú internetezés előnyeit, átvált egy korlátlan csomagra. Kónya Andrea, a Datanet kommunikációs menedzsere elmondta: a február 1-jén bevezetett korlátos csomagokat mindössze tízen rendelték meg, ami az új előfizetések alig több, mint az öt százaléka. Kónya szerint ez nagyjából megfelel a Datanet várakozásának, ugyanakkor jelezte: a Datanet egyelőre nem módosította szerződését a Matávval, így a korlátlan csomagokból alakítják ki az adatforgalmi alapút.

Másfél ezer előfizetés két hét alatt

Sikeresnek bizonyult ugyanakkor a TVNET és az Axelero csomagja. A TVNET ügyvezető igazgatója, ifj. Lengyel Tibor lapunknak elmondta: két hét alatt négyszázan fizettek elő a korlátos internetre. A siker egyik oka akár az is lehetne, hogy a szolgáltató törölte kínálatából a korlátlan csomagokat, így az előfizetőknek nincs is más választásuk. Ugyanakkor népszerűvé tette a csomagot az is, hogy a szolgáltató maximálta a havidíjat, így aki eléri a plafonként meghatározott összeget, akármennyit is tölt le az internetről, nem kell többet fizetnie. Az Axeleróhoz bekopogó új ADSL-előfizetők közel fele választotta a forgalomarányos internetet - azaz több, mint ezren - tudtuk meg Lenhardt Anitától, a vállalat sajtószóvivőjétől. A csomagok úgy is népszerűnek bizonyultak, hogy nincs havidíj-plafon, hiszen a ténylegesen letöltött bájtok alapján számláz a szolgáltató - ha az ügyfél túllépi az alapdíjban foglalt 3 vagy 6 gigabájtos határt. Ugyanakkor a számlázáskor a ténylegesen letöltött bájtokat veszik figyelembe, tehát a szolgáltató nem kerekítgeti az adatmennyiséget.

(Az [origo] kiadója az Axelero Internet Rt., a Matáv-csoport tagja)

Rátonyi G. Tamás