Nem létezik az autókat fertőző mobilvírus

2005.02.18. 18:58

A Lexus autógyártó cég cáfolta azokat a korábbi értesüléseket, mely szerint egy bizonyos mobiltelefonokat támadó féreg képes lenne megfertőzni a cég személygépkocsijainak navigációs rendszerét.

A Lexus/Toyota gépkocsikat a vírusvédelmi szoftvereket fejlesztő Kaspersky cég korábbi bejelentése nyomán hozták összefüggésbe egy Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton mobiltelefonok között terjedő károkozóval. A társaság egy ügyfelétől januárban olyan visszajelzést, melyben egy autótulajdonos arról számolt be, gépkocsijában a mobiltelefon-kihangosítóval egybeépített GPS-navigációs rendszert egy mobiltelefonokat támadó károkozó fertőzte meg.

Bár a Kaspersky szakértői korábban nem zárták ki a vezeték nélküli kapcsolaton történő fertőzés lehetőségét, a Lexus a héten kiadott közleményében cáfolta ezt. A vállalat közlése szerint gépkocsijaiban egy meg nem nevezett típusú, beágyazott operációs rendszert, illetve az információk tárolására írható memóriát használ: ez azonban a cég saját fejlesztése, így immúnis például a néhány hónapja felbukkant Cabir féregre, amely Symbian operációs rendszert futtató okostelefonokat tud megfertőzni.

A gyártó azt is közölte, hogy bár az autó navigációs rendszere támogatja a Bluetooth adatkapcsolatot, s képes mobil eszközökről elküldött fájlokat fogadni, ha a Cabir megkísérelné elküldeni magát a memóriájába, legfeljebb csupán egy hibaüzenetet jelenítene meg a rendszer. A Kaspersky szakértője lehetségesnek tartja, hogy a példában említett féreg nem képes megtámadni a Lexus kocsikat, ugyanakkor hangsúlyozta, a közeljövőben veszélyesebb, Bluetoothon terjedő károkozók is felbukkanhatnak, melyek komoly veszélyt jelenthetnek a vezeték nélküli adatátvitelt támogató autós fedélzeti komputerekre.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK