Tovább szigorodik a Windows XP aktiválása

2005.02.25. 12:56

A szoftveróriás bejelentette, hogy márciustól az előre telepített operációs rendszerrel vásárolt PC-kre csak a Microsoft ügyfélszolgálatával történő telefonos egyeztetést követően  lehet újratelepíteni a Windows XP-t.

A Microsoft Magyarországon
A Microsoft Magyarország ügyvezetője chatelt olvasóinkkal.Vityi Péter az [origo] Társalgójában

A Microsoft tájékoztatása szerint a szigorítás február 28-ától első körben húsz számítógépgyártó PC-ivel eladott operációs rendszereket érinti majd, a későbbiekben azonban az összes, teljes konfigurációval együtt vásárolt (OEM) Windows XP-re érvényes lesz. A vállalat eddigi gyakorlata szerint az OEM Windowsokat a felhasználók a rendszer újratelepítése esetén egyszerűen újraaktiválhatták  az interneten keresztül, márciustól azonban ehhez telefonon fel kell vegyék majd a kapcsolatot a helyi Microsoft-képviselet ügyfélszolgálatával. Míg az internetes aktiválást a felhasználók eddig gyakorlatilag egyetlen gombnyomással elvégezhették, a telefonos eljárás során az ügyfélszolgálat munkatársa kérdéseket is feltesz majd a felhasználóknak például az adott komputer vásárlásának helyére vonatkozólag. Ezzel a vállalat az adott Windows-példány eredetiségéről próbál meggyőződni.

A felhasználók számára kényelmetlenséget okozó szigorítást a vállalat azért vezeti be, mert világszerte egyre nagyobb méreteket ölt a telepítésre jogosító Windows-sorozatszámokat tartalmazó, PC-házakra ragasztott licencmatricák illegális értékesítése. A Microsoftnak számos olyan esetről van tudomása, mely során más PC-kről letépett vagy lemásolt licencmatricákat cseréltek gazdát jogtalanul Ezek birtokában ugyanis akár a Windows XP egy kalózkópiáját is legális módon lehet telepíteni, így arról a törvényesen megvásárolt példányokhoz járó szolgáltatások - például különböző szoftverjavítások, -frissítések letöltése - is gond nélkül igénybe vehetők.

Szoftverei körében a Microsoft elsőként az Office XP irodai programcsomag, illetve a Windows XP operációs rendszer esetében vezette be a termékaktiválási procedúrát, melynek célja a kalózkópiák használatának visszaszorítása volt. Ugyanakkor az XP premierjét követően nem sokkal a világhálón lévő kalózszoftveres oldalakon az aktiválás nélkül telepíthető nagyvállalati telepítőcsomagok is elérhetővé váltak. A vállalat ezek használatától egy nemrégiben meghirdetett, Microsoft Eredeti Windows - valódi előny nevet viselő kezdeményezéssel próbálja elvenni a felhasználók kedvét. Az új program keretében a cég internetes letöltőközpontja ellenőrzi látogatók operációs rendszerét. 2005 második felétől a cég további feltételekhez köti a Windowshoz kiadott szoftverfrissítésekhez való hozzáférést: ekkortól a felhasználók csak abban az esetben tölthetik majd le a Windows Update webhelyről és a Microsoft letöltőközpont (Download Center) honlapról a biztonsági javításokat,  ha előzetesen egy online ellenőrzőeszközben igazolják szoftverük eredetiségét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK