A Microsoft tájékoztatása szerint automatikus szoftverfrissítési szolgáltatása  április közepétől kezdve minden Windows XP-re feltelepíti majd a cég tavaly kiadott, második javítócsomagját.

Mint ismeretes, a szoftvercég tavaly nyáron bocsátotta útjára Windows XP-hez a Service Pack 2 (SP2) nevű javítócsomagot, amely jelentős védelmi funkciókkal vértezi fel az operációs rendszert. Bár az SP2 jelentősen növeli a rendszer biztonsági képességeit, telepítése nyomán inkompatibilitásból adódó rendszerhibák léphettek fel főként régi illesztőprogramok használata esetén.

A problémák elkerülése végett a Microsoft az SP2 megjelenésével párhuzamosan egy olyan, főként vállalati környezetbe szánt szoftvert is kiadott, amelynek segítségével a felhasználók letilthatták a javítócsomag automatikus feltelepülését a szükséges tesztelési procedúra s az SP2-vel együttműködő szoftverek és illesztőprogramok beszerzéséig. A szoftveróriás tájékoztatása szerint a tavaly augusztus közepén kiadott alkalmazás 2005. április 12-éig tiltja le a javítócsomag települését, ezt követően az SP2 minden olyan Windows XP-t futtató PC-re települni fog, amelyen bekapcsolták az automatikus frissítést. Ugyanakkor azokban a vállalati hálózatokban, ahol egy helyi kiszolgálóról s nem közvetlenül az internetről töltik le a kliensgépekre a javításokat, továbbra is elhalaszthatják az SP2 alkalmazását. A Service Pack 2-t eddig világszerte több mint 180 millió PC-re telepítették fel, s biztonsági funkciói miatt még az esetleges kényelmetlenségek ellenére is javasolja a Microsoft használatát a felhasználóknak.