Akár internet-hozzáférésüket is felfüggeszthetik azoknak a hazai internetezőknek, akiket rajtakapnak, hogy fájlcserélő hálózatokon keresztül illegálisan csereberélnek  szoftvereket, filmeket. A hazai szolgáltatókat az érintett vállalatok keresik meg, s rajtuk keresztül kérnek igazolást a tartalmakat jogtalanul megosztóktól.

A fájlcserélő hálózatokon aktívan tevékenykedő - azaz nem csak letöltő, hanem saját merevlemezük tartalmát másokkal megosztó -  felhasználók könnyebben lebukhatnak, mint gondolnák. A különböző hálózatokra ugyanis nem csak a szoftverek, filmek és zenék szerelmesei, hanem a jogvédő, közös jogkezelő szervezetek képviselői is felléphetnek. Miután a felhasználók megosztják egymással mappáikat, meghajtóikat, az ellenőrzést végzők is pontos képet szerezhetnek arról, hogy kinél mennyi szoftver vagy multimédiás anyag található.

Innen már csak egy lépés értesíteni, ha nem is a felhasználót, de annak internetszolgáltatóját, aki a hazai törvények értelmében akár hosszú időre is megfoszthatja ügyfelét hozzáférésétől. Nemrég felkerült az internetre egy felszólító levél, melyet az egyik telefonszolgáltató küldött ügyfelének. A felszólítás szerint a Microsoft amerikai központja kereste meg az egyik magyarországi szolgáltatót, s jelezte: annak egyik ügyfele különböző programokat tesz jogtalanul  mások számára elérhetővé számítógépéről. A szolgáltató pedig lekapcsolta előfizetőjét, és - a később az internetre felkerült - levélben tájékoztatta, hogy addig nem állítja helyre a hozzáférést, amíg az ügyfél nem nyilatkozik a feltételezéssel kapcsolatban.

Törvényes a hozzáférés korlátozása

Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője úgy tájékoztatta az [origo]-t: az internet-hozzáférés korlátozása ilyen esetben jogszerű. Erre nem a szolgáltatóval kötött szerződés, hanem az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló - hétköznapi nevén csak e-kerként emlegetett - törvény ad lehetőséget. Ez - éppúgy, ahogy a warez weboldalak tulajdonosaival kapcsolatban - lehetőséget ad, hogy a jogszerűség bebizonyításáig vagy a jogsértés megszüntetéséig a szolgáltatást korlátozzák. Azaz weblapok és internet-előfizetők esetében egyaránt felfüggeszthető a hozzáférés.

Az érintett felhasználók csak akkor férhetnek hozzá ismét a világhálóhoz, ha bizonyító erejű magán- vagy közokiratban (azaz vagy két tanúval vagy közjegyzővel hitelesített) nyilatkozatban tájékoztatják az internetszolgáltatót arról, hogy nem történt jogsértés, vagy arról, hogy a jelzett szoftvereket eltávolították a számítógépükről.

Szűcs Julianna, a Microsoft Magyarország PR-osa megkeresésünkre elmondta: a fájlcserélőket nem a hazai Microsoft-képviselet, hanem a központ monitorozza, így a magyarországi esetek számáról sem tudnak felvilágosítást adni. Mint Szűcs kifejtette: vélhetően gyarapodnak a hasonló megkeresések itthon is, ám pontos összesítést a képviselet nem készített. Korábban nyilvánosságra került már hasonló eset: akkor a Freestarthoz érkezett megkeresés a Vivendi Universal Entertainmenttől, ám a szolgáltató nem korlátozta, csak értesítette ügyfelét.

Rátonyi Gábor Tamás