Idén elterjedhet a 3G Németországban

2005.03.01. 9:42

Iparági felmérések szerint az idei év során megtízszereződhet a német piacon a harmadik generációs mobilszolgáltatások előfizetőinek száma, az év végén várhatóan 2,5 millióan használnak majd új generációs készülékeket.

A német távközlési ágazat szakmai szervezete, a Bitkom (Bundesverband Informationswirtschaft, Telekommunikation und Medien) az idén az UMTS előfizetők megtízszereződésére számít. "2004 végén 250 ezer harmadik generációs telefon és PC-kártya volt forgalomban. Az idei év végén legalább 2,5 millió lesz a számuk" - jelentette ki Bernhard Rohleder, a Bitkom ügyvezető igazgatója.

A harmadik generációs mobiltelefonok nagyobb teljesítményük ellenére a GSM modellekkel azonos apró méretet és könnyű tömeget értek el. Sikerült biztosítani az UMTS rendszer által lefedett területeken a megszakítás nélküli átlépést a GSM hálózatokba is. Az UMTS technológiát 2004 végén 16,1 millió előfizető használta világszerte. 2003 végén számuk még mindössze 2,7 millió volt. Legtöbb használója, 8,8 millió, Japánban van, ahol 2002 végén vezették be elsőként a világon. Európában Olaszország vezet hárommillió előfizetővel, a második helyen pedig Nagy-Britannia áll 2,5 millióval. Magyarországon 2004 nyarán hirdették meg a harmadik generációs szolgáltatások beindításához szükséges UMTS-pályázatot, melyen mindhárom hazai operátor szolgáltatási jogosultságot vásárolt. Ennek nyomán 2005 vége, 2006 eleje tájékán itthon is beindulhatnak a 3G mobilszolgáltatások, amelyek szélessávú adatátvitelt biztosítanak, így például videotelefonálni is lehet segítségükkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK