Havi 1,7 petabájtot (1,7 millió gigabájtot) forgalmaztak a Matáv hálózatának ADSL-felhasználói 2004 utolsó negyedévében - a forgalom 70 százalékát azonban a felhasználók alig több mint 11 százaléka generálja.

Tavaly év végén kötötték be a kétszázezredik ADSL-előfizetőt a Matáv munkatársai. A tizenhat internetszolgáltató partnercégen keresztül csatlakozó ügyfelek adatforgalma negyed év alatt 70 százalékkal emelkedett (az előző negyedévben "csak" egymillió gigabájt volt a forgalom). Az internetezési kedv látványos növekedése mögött főként a tavaly év végén végrehajtott sávszélesség-emelés áll - ebben az időszakban a Matáv-ADSL-esek fel- és letöltési sebességét megemelte.

előfizetők
aránya
adatforgalom
(GB)
42 < 1
31 1-5
16 5-20
11 20 >
Mint a Matáv Hálózatirányítási Igazgatóság IP-központjának adataiból kiderül: az ADSL-előfizetők sokasága beéri havonta kevesebb, mint egy gigabájtos adatforgalommal, míg a felhasználók 11 százaléka forgalmaz 20 gigabájt fölötti adatmennyiséget (nemritkán 50 gigabájtnál is több csordogál le a "heavy-userek" számítógépére). A Matáv-hálózat teljes ADSL-forgalmának 68-70 százalékát az előfizetők 11 százaléka generálja - tehát az imént említett kemény felhasználók. A kisfelhasználók a forgalom kevesebb, mint 2 százalékát adják.

Hujber László, az IP-központ vezetője elmondta: az ADSL-esek adatforgalmának 65 százalékát az Axelero előfizetői generálják, Az Enternet ügyfelei a teljes forgalom 8,3, míg a dataneteseknek 1,9 százalékát adják.

(Az [origo] kiadója az Axelero Internet Rt., a Matáv-csoport tagja)

Telmondó - [origo]