Ausztriában is kárt okoztak a cyberbűnözők

2005.03.04. 13:26

A tavalyi év során 200 millió euró, azaz mintegy 49 milliárd forintnyi kárt okozott Ausztriában a számítógépes bűnözés - adta hírül pénteki számában a Die Presse című bécsi napilap.

Az újság Liese Prokop belügyminiszterre hivatkozva számolt be erről. A miniszter asszony felhívta a figyelmet arra, hogy az új kommunikációs lehetőségek egyúttal veszélyt is rejtenek az azt használó cégek számára, és ma már a gazdaság minden ágazata potenciális célpontot jelent a számítógépes bűnözők szemében.

A belügyminisztérium a bécsi gazdasági kamarával (WKW) együttműködésben most oktatási kampányt indít a kis- és középvállalatok számára a védekezés erősítése érdekében. A WKW szerint az osztrák vállalatok számítógépes költségvetésük mintegy 2,5 százalékát fordítják csupán a IT-biztonságra, és ez kevesebb, mint a nemzetközi átlag fele. A helyzet javítása érdekében most egyénre szabott országos tanácsadási és szemináriumi programot indítanak, és különféle tájékoztató anyagokat osztanak szét.

Markus Blank, az osztrák belügyminisztérium számítógépes bűnözés elleni osztályának a vezetője mindezekkel összefüggésben felhívta a figyelmet arra, hogy a bűnözők általában mindig egy lépéssel előbb járnak, mint a potenciális célpontot jelentő cégek. A legtöbb tettes külföldi, azonban sokan a célpontul választott cégeknél dolgoznak. Az osztályvezető szerint a védekezés legjobb módja, ha a cégek maguk is megfelelő mértékű felelősséget vállalnak saját biztonságuk garantálásában.

KAPCSOLÓDÓ CIKK