Az Európai Tanács elfogadta a szoftverek szabadalmaztathatóságával kapcsolatos, ellentmondásos direktívát. A javaslat az elmúlt két évben sok vitát váltott ki szakértők és szoftverfejlesztők között.

Az Európai Tanács hétfőn bólintott rá a szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságáról szóló irányelvre. Az uniós törvényhozási procedúra szerint a direktíva következő lépésben az Európai Parlament elé kerül.

Az 1972 óta hatályos európai szabadalmi egyezmény előírásai nem engedik a szoftvereket szabadalmaztatni, a módosítás szerint azonban az Egyesült Államokban érvényes szabályokhoz hasonlóan a szoftverötleteket is le lehet védetni. Támogatói az újítás szükségességét azzal indokolják, hogy a jelenlegi szabályozás túlságosan sokféleképpen értelmezhető, így például azt sem határozza meg pontosan, mi tartozik a hatálya alá, s mi nem. Emellett a támogatók azt is lényegesnek tartják, hogy egész Európára nézve egységes háttér szülessen meg.

Az elmúlt két évben számos szakértő bírálta a javaslatot, e szerint a szabályozás negatív hatással járna az uniós szoftverfejlesztési piacra.  A Linux-felhasználók Magyarországi Egyesülete (LME) hétfőn nyílt levelet intézett a magyar parlamenthez, melyben arra kéri a hazai honatyákat, tegyenek lépéseket a szoftverekkel kapcsolatos találmányok szabadalmaztathatóságával kapcsolatos irányelv elfogadása ellen. A szervezet szerint Magyarország akkor tesz jót mind magának, mind az őt befogadó Európai Uniónak, ha segít elérni jelen direktívatervezetkidolgozásának újraindítását. Magosányi Árpád, az LME elnökségi tagja korábbi nyilatkozatában az [origo]-nak elmondta: a szoftverszabadalmak bevezetése ellehetetlenítené a kisebb szoftverfejlesztő vállalkozások működését, hiszen a fejlesztésben használt elemekért borsos licencdíjat kellene fizetniük a szabadalmak birtokosainak. - A szabadalmak nem magukra a szoftverekre, hanem azok elemeire vonatkoznának, így például levédethető lenne a böngészőkben és számos egyéb alkalmazásban használatos letöltésjelző sáv ("progress bar") - vélekedett. Sokak szerint a helyzet ahhoz hasonlítható, mintha zenei ötletek, a zenék alapelemei lennének szabadalmaztathatók.