Több év börtönre ítélhetik a magyar hackert

2005.03.08. 13:18

Eljárás indítását rendelte el a stockholmi főügyész az ellen a 25 éves magyar állampolgár ellen, aki bizalmas adatokat szerzett a svéd Ericsson számítógépes hálózatáról.

Az Ericsson cég svédországi számítógépes rendszerébe két évvel ezelőtt hatolt be egy magyar állampolgár, aki jogosulatlan hozzáférést szerzett bizalmas céges adatokhoz. Az Ericsson már korán felfedezte a behatolást, és elhatározta, hogy megtalálja az elkövetőt, felfedi indítékait és bíróság elé állítja a hackert.

A vállalat a behatolásról jelentést tett a svéd hatóságoknak, amelyek hosszú időn át figyelték a fiatalember akcióit, értékelték, hogy milyen adatokhoz akar hozzájutni és kinek dolgozik. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövető saját szakállára tevékenykedett, s nem adott át adatokat harmadik félnek. A hackernek a svéd titkosszolgálat, a SÄPO állított csapdát, mely során Stockholmba csalták, ahol 2004 októberében  letartóztatták.

A rendőrség és a főügyész nyomozást kezdeményezett, majd kedden a főügyész eljárás indítását jelentette be. A tárgyalásra hamarosan sor kerül a stockholmi városi bíróságon. A svéd törvények szerint a számítógépes rendszerekbe való behatolásért akár kétéves szabadságvesztést, valamint pénzbüntetést is kiróhatnak a magyar hackerre. Hasonló súlyú büntetést róhatnak ki Svédországban ipari kémkedésért is, ám ha jelentős károkat okoz az elkövető, a pénzbeli kártérítésen túl akár hat-nyolc év szabadságvesztésre is ítélhetik.

A behatolás egyébként az Ericsson ügyfeleit nem érintette, mivel ezen túl a hacker nem okozott egyéb károkat a vállalatnak. Az ügyben az Ericsson Magyarország sem érintett, mivel a behatoló nem alkalmazottja a cégnek, és soha nem is állt vele kapcsolatban - közölte a társaság.

[origo]-MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK