Kompakt kamera igényeseknek

2005.03.09. 19:26

Leteszteltük a Nikon 8 megapixeles Coolpix 8800 digitális fényképezőjét. A kissé méretes kompakt gép univerzális, képstabilizátorral és nagyméretű zoommal szerelt objektívjével kiváló társa lehet a fotózással komolyabban foglakozó amatőröknek.

A már bevált receptet követte a Nikon, amikor megépítette a Coolpix 8800-as digitális fényképezőjét. A termékcsalád a Coolpix 5700 jelzésű modellel indult útjára, később pedig a 8700-as típussal folytatódott. A Nikon célközönségét ebben a termékkategóriában a fényképezéssel komolyabban foglalkozó hobbifotósok képezik, akik egy gépben szeretné megkapni mindazt, amit a profi kategóriában csak költséges objektívkészletet összevásárolása révén tehetne meg. A gyártó nagy optikai zoomobjektívvel szerelt digitális kameráinak következő állomásának tekinthetjük a 8800-at: az új modell legjelentősebb újítása az optikai képstabilizátor, amely az éles képek egyszerű elkészítését segíti.

A fényképezőgép külsejét tekintve alig-alig változott a 8700-as típushoz képest. Megmaradt az ergonómikus, jó fogású, gumírozott markolata, amire szükség is van a megfelelően biztos fogáshoz, mivel a gép teste - köszönhetően a magnézium váznak -, meglehetősen zömök és súlyos: tömege pontosan 600 gramm akku és CompactFlash memóriakártya nélkül.

Jól elhelyezett kezelőszervek

A kezelőszervek elhelyezésében alig történt változás, azonban egy új beállítótárcsa is megjelent a markolat felhasználó felöli részén. Az üzemmód-tárcsára több fontos funkció is felkerült, a hüvelykujjnál lévő beállítótárcsa pedig megkönnyíti a fotózás paramétereinek változtatását. A felsőkategóriás "bridge" felépítésű fényképezőgépeken - amilyen a 8800 is - a legfontosabb funkciók külön gombot kaptak a vázon, megkímélve a fotóst a menüben történő hosszas kutakodástól és állítgatásoktól. A jól elrendezett kezelőszervek között, közvetlenül az exponálógomb mellett találunk egy tetszés szerinti funkcióval felruházható billentyűt is. A váz tetején elhelyezett információs LCD-nek van háttérvilágítása, amely a mellette található gombbal aktiválható. Jól jöhet ez a kis segítség, ha sötétben fotózunk, és egy pillantást szeretnénk vetni gépünk aktuális beállításaira.

Természetesen a profi kategóriát megközelítő Coolpix 8800-ról sem hiányozhat az összetett vakuvezérlés, s a felugró kialakítású, maximum 6 méterig hatékonynak mondható beépített villanó sem. Ez utóbbit elsüthetjük hosszú szinkronidővel és a második redőnyre szinkronizálva is. Pozitívum, hogy a beépített vaku felnyitáskor jó messze emelkedik el az optikától, ezzel hatékonyan csökkentve a becsillanó vörös szemek kialakulásának esélyét.

Éles felvételek a képstabilizátor révén

Forrás: [origo]A 10-szeres zoomátfogású objektív fókusztávolsága kisfilmes rendszerbe átszámítva 35-350 mm-nek felel meg, és két extra alacsony színszórású ED lencsetagot is tartalmaz. Az idei trendeknek megfelelően egy ilyen nagy fókusztartományú optikának elengedhetetlen kiegészítője a képstabilizátor (VR), amelynek minden előnyét élvezhetjük ebben a felsőkategóriás, ultrazoomos gépben is. A rázkódáscsökkentő rendszer használatával nagyjából két időértéket lehet nyerni, tehát a gyengébb fényviszonyok mellett szükséges hosszabb záridő alkalmazása nyomán sem válnak élvezhetetlenül elmosódottá képeink.

Normál üzemmódban a rendszer korrigálja a rázkódásokat, és felismeri, majd elkülöníti az akaratlagos mozgásoktól. Ezzel például lehetővé válik a téma követése, úsztatása (panning technika), miközben a háttér elmosódott lesz. Az Active elnevezésű módban a szándékos mozgások detektálása elmarad, a bemozdulás csökkentése ugyanakkor sokkal erőteljesebb, ezért első sorban statikus témákhoz ajánljuk ezt az üzemmódot.

A szokásos automatikus üzemmódokon kívül aktiválhatjuk természetesen a kézi élességállítást is az objektív oldalán található gombbal. A fókuszáláshoz ezt folyamatosan nyomva kell tartani, és közben a beállítótárcsával a megfelelő élességre állni. Ennek során a helyes fókuszpont megállapításához csak az LCD, illetve az elektronikus kereső eredeti méretű képét használhatjuk, munkákat nagyítás, képkivágás nem segíti.

8 megapixel a maximum

A Nikon 8800-ba hagyományosan egy kifordítható LCD került beépítésre, melynek felbontása 134-ezer pixel, mérete 1,8 coll. Ennek fényereje az aktuális fényviszonyokhoz igazítva öt lépésben állítható. Komponálásra, a beállítások ellenőrzésére, felvételeink megtekintésére használhatjuk még a beépített elektronikus keresőt is (EVF). Ennek az apró, dioptriakorrekcióval ellátott LCD-nek a felbontása 235-ezer pixel. A két LCD képe jól látható, kontrasztos, azonban a mozgások követése elégtelen fényviszonyok mellett szakaszossá válik, belassul. A helyes expozícióról ad folyamatos tájékoztatást az LCD-ken felvételkor és lejátszáskor is megjeleníthető hisztogram.

Forrás: [origo]A fényképezőgép ugyanazt a 2/3 collos, 8 megapixeles CCD képérzékelőt kapta, mint elődje. A legnagyobb felbontású felvétel így 3264 x 2448 pixeles maradt. A hagyományos felbontások mellett választható egy 3:2-es képarány is, ez utóbbi a 10x15 cm-es papírkép oldalarányaihoz igazodik, megkönnyítve a fotós dolgát komponálás terén. A nagy felbontás nagyméretű fájlokat eredményez, amelyekkel bizony elpepecsel egy ideig a gép képfeldolgozó rendszere. A felvételek mentésekor vagy hosszabb műveletek végzése alatt a fényképező operációs rendszere türelmet kér a felhasználótól. A teszt során kiderült, hogy ilyenkor valóban nem érdemes semmilyen gombhoz sem nyúlni, mivel ez a kezelő szoftver fagyását okozhatja, amelyet csak az akkumulátor eltávolításával tudtunk orvosolni. Kár, hogy a kezelőszerveket a lemezműveletek alatt nem tiltja le, hiszen így egy véletlen gombnyomás is galibát okozhat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK