Önkormányzatok építhetnek internethálózatot

2005.03.09. 13:42

Távközlési hálózatok kiépítésére pályázhatnak települési önkormányzatok - derül ki egy minap meghirdetett pályázat szövegéből. A pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) írta ki a Gazdasági Versenyképesség Operatív Program keretében.

Önkormányzatok és társulásaik indulhatnak azon a pályázaton, melyet kifejezetten széles sávú internetezésre alkalmas hálózatok kialakításának támogatására írt ki a GKM, ráadásul olyan településeket céloz vele, amelyek a hálózatépítés megtérülése szempontjából üzletileg kevésbé vonzónak ígérkeznek. A pályázat célja kifejezetten a széles sávú internetellátottság növelése a megcélzott területeken.

A pályázaton nyerhető legkevesebb 10, legfeljebb 250 millió forint a beruházás háromnegyedét kell, hogy fedezze - 25 százalékot az önkormányzatoknak kell hozzátenniük. A pályázaton elnyert összeg visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatás. A teljes előirányzott összeg 4,7 milliárd forint, melyből várhatóan 44 beruházáshoz tud segítséget nyújtani a tárca.

A pályázat összege az országos gerinchálózatról lecsatlakozó, illetve egy vagy több település közigazgatási határán belül megvalósuló, széles sávú hálózati infrastruktúrafejlesztésre fordítható. Hasonló pályázatot - nem önkormányzatok, hanem vállalkozások, internetszolgáltatók számára - tavaly és idén is kiírt a GKM. Az önkormányzati, illetve az internetszolgáltatók számára kiírt pályázatok részletei a szaktárca honlapján olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ CIKK